Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Τραμπ προκαλεί… νευρική κρίση στους Ρεπουμπλικάνους

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Δεν ξέρουν πως να απεμπλακούν και αναγκαστικά συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως ένα μήνα πριν από τις εκλογές παίρνουν απόφαση ότι πρέπει να πορευτούν με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά παραδέχονται, ουσιαστικά, την… επερχόμενη ήττα τους και στρέφουν το ενδιαφέρον στον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων.

Δεν μένει πια ούτε ένας μήνας έως τις 8 Νοεμβρίου όταν θα γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ για την ανάδειξη του 45ου προέδρου της χώρας, που θα διαδεχτεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Το video με τον Τραμπ να κάνει χυδαία σχόλια κατά γυναίκας δημοσιογράφου και η παρουσία του στο debate προκαλεί νευρικό κλονισμό στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Που όμως, λιγότερο από 30 μέρες πριν τις εκλογές, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον εκκεντρικό υποψήφιό του.

Μοιραία, (επισήμως) συνεχίζει να τον στηρίζει. Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρήγμα με τον Τραμπ και πως εξακολουθεί να στηρίζει (και να χρηματοδοτεί) την προεδρική προεκλογική εκστρατεία. «Κάθε πρόταση της επιτροπής, που δεν υποστηρίζει πλήρως τις υποψηφιότητες των Τραμπ-Πενς είναι λάθος. Είμαστε όλοι μία ομάδα και θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας βοηθώντας τους υποψηφίους για την προεδρία και την αντιπροεδρία, αλλά κι όλους τους υποψηφίους μας στο Κογκρέσο να κερδίσουν» δήλωσε μέλος της RNC, διατηρώντας όμως και την ανωνυμία του.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και καθημερινά αυξάνονται, οι φωνές στον ευρύτερο χώρο των Ρεπουμπλικάνων που δεν θέλουν να βλέπουν τον Τραμ ούτε… ζωγραφιστό. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Reuters, σχεδόν οι μισοί από τους 331 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και κυβερνήτες πολιτειών έχουν “αποκηρύξει” τον Τραμπ και καταδικάσει τα σεξιστικά του σχόλια. Χώρια που απείλησε Αμερικανό πολίτη (γιατί αυτό είναι ακόμα η Χίλαρι Κλίντον) πως θα τον βάλει φυλακή. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τον έχει καλέσει να παραιτηθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε, την Δευτέρα (10.10.2016) λίγες ώρες μετά το debate όπου μπορεί ο Τραμπ να μην έχασε αλλά δεν κέρδισε κιόλας, η απόφαση του Πολ Ράιαν (ενός εκ των κυριότερων δελφίνων στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων που το 2012 ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος και φέτος πολλοί τον ήθελαν και τον πίεσαν να είναι υποψήφιος πρόεδρος) να πάρει αποστάσεις και να δηλώσει πως δεν πρόκειται ούτε να συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις υπέρ του Τραμπ ούτε και να τον στηρίξει άλλο.

Ο Ράιαν, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα στρέψει το ενδιαφέρον του, είπε, στη μάχη για να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Και εν πολλοίς, αυτό μεταφράζεται ως “λευκή πετσέτα” των Ρεπουμπλικάνων, που αποδέχονται ότι θα χάσουν τον Λευκό Οίκο από τους Δημοκρατικούς και τη Χίλαρι Κλίντον αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να έχουν την πλειοψηφία στα δυο Σώματα, ώστε να μπορούν να «μπλοκάρουν» νόμους του προέδρου, όπως άλλωστε κάνουν τώρα με τον Ομπάμα!

Πέρα από παραδοχή ήττας, η απόφαση του Ράιν όχι μόνο ενίσχυσε το κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των ηγετικών κύκλων αλλά και στη βάση των Ρεπουμπλικάνων αλλά αποτύπωσε ακόμη πιο έντονα την πιο σοβαρή κρίση του κόμματος εδώ και δεκαετίες αλλά και την απομόνωση του Τραμπ.

Και ενώ η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το προβάδισμά της στις δημοσκοπήσει σε παναμερικανικό επίπεδο και πολλές φορές με διψήφια ποσοστά, τα αντίστοιχα του Τραμπ πέφτουν. Και βρήκε… καλό να επιτεθεί προσωπικά στον Ράιαν μέσω (φυσικά) twitter. «Ο Πολ Ράιαν πρέπει να διαθέσει περισσότερο χρόνο στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κι όχι να χάνει το χρόνο του με επιθέσεις κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου» έγραψε ο Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε