Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι Κινέζοι πάνε για ψώνια

Τις ασύμβατες σε βαθμό ανεκδότου λέξεις Κινέζος και καταναλωτής προσπαθεί να παντρέψει η κινεζική κυβέρνηση που ανακάλυψε μάλιστα την ύπαρξη και μεσαίας τάξης.
 

Οι τεράστιες εξαγωγές τους πυροδότησαν την οικονομική τους ανάταση-έκρηξη και έτσι οι αρχές δίνουν πλέον έμφαση και στην εσωτερική κατανάλωση.
 
Ποιός λοιπόν θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος ”κράχτης” για τα φουσκωμένα πορτοφόλια από τα φανταχτερά εμπορικά κέντρα του μέλλοντος που εγκαινιάζονται στην Κίνα του σήμερα.
 
Και αφού το σύνθημα της κατανάλωσης ευλογήθηκε από το κόμμα, νομιμοποιούνται οι έχοντες Κινέζοι να περιμένουν με ανυπομονησία στην ουρά για να αγοράσουν ρούχα και κοσμήματα με ευρωπαική ετικέτα.
Σύμφωνα με το Der Spiegel η άφιξη ευρωπαικών καταστημάτων συμβολίζει την έναρξη της νέας επανάστασης στη Κίνα όπου πρωταγωνιστεί η αδημονούσα να ξοδέψει μεσαία τάξη της ανατολικής ακτής της χώρας από το Πεκίνο στη Σαγκάη.
 
Οι Κινέζοι, όσοι Κινέζοι μπορούν βέβαια, ακολουθούν το παράδειγμα του αντιπροέδρου του κόμματος που στο τελευταίο του ταξίδι εξύμνησε την γερμανική βιομηχανία και πειθαρχία αλλά πρωτίστως την ποιότητα και το ειδικό βάρος της ετικέτας τους.Ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν έχει κλείσει ακομα το στομα του από χαρά και ενθουσιασμό από την παραγγελία του κινέζου αντιπροέδρου για αυτοκίνητα αξίας άνω των 8,7 δις ευρώ.
 
Όμως πως εκτός από παραγγελίες μαμούθ μπορούν να ξοδέψουν συναλλαγματικά αποθέματα που ξεπερνούν τα 1,94 τρις ευρώ ;
 
Κανείς δεν απορεί που οι ευρωπαικές εταιρείες φυτρώνουν σαν τα…μπαμπού στις μεγαλουπόλεις του κίτρινου δράκου όπου ένα παντελόνι δυτικής φίρμας κοστίζει όσο μισθοί 2 μηνών ενός εργαζόμενου στη Σαγκάη.
Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό των κινέζων που ανήκουν στη μεσαία τάξη, είναι όμως τεράστιος ο απόλυτος αριθμός τους και η αγοραστική τους δύναμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε