Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Όλο και πιο κοντά στην απελευθέρωση οι 33 μεταλλωρύχοι

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε απόσταση 110 μέτρων από εκεί που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι έχει φτάσει το γεωτρύπανο που ανοίγει τη βοηθητική σήραγγα, από την οποία θα καταφέρουν να δουν ξανά το φως του ήλιου.

Φτάσαμε στα 519 μέτρα με το γεωτρύπανο του Σχεδίου Β και στόχος είναι να φτάσουμε τα 630 μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός, Αντρές Σουγκάρετ, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο προχωρά 53 μέτρα ανά 24ωρο. Έτσι, ύστερ από δυο μήνες στα έγκατα της Γης, οι 33 μεταλλωρύχοι βρίσκονται κοντά στον απεγκλωβισμό τους.

Δεν αποκλείεται, η ημέρα… απελευθέρωσης των 33 μεταλλωρύχων να είναι η 15η Οκτωβρίου. Πάντως ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός που θα τους ανεβάσει στην επιφάνεια της γης.

Για τις προετοιμασίες υποδοχής τους στην επιφάνεια έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο.

Λέγεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33, ενώ πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση.3

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε