Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Οργή κατά Γάλλων αστυνομικών για βίαιη έρευνα σε ανάπηρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Οργή κατά Γάλλων αστυνομικών για βίαιη έρευνα σε ανάπηρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί κατά της γαλλικής αστυνομίας μετά την ανάρτηση ενός βίντεο βίαιης έρευνας σε έναν άντρα χωρίς πόδια και μόνο με ένα χέρι που καθόταν σε αποβάθρα τρένου. Στο βίντεο φαίνεται τα προσθετικά του μέλη να έχουν σκορπιστεί μετά την έρευνα των αρχών που αποχωρούν από το σημείο.

Το βίντεο τραβήχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Paris Gare de Lyon από τον Jean – Didier Bakekolo που είπε ότι έγινε μάρτυρας του περιστατικού στις 2 Μαΐου. Οι αστυνομικοί φαίνονται στο βίντεο να απομακρύνονται από τον ανάπηρο άντρα που κάθεται στην αποβάθρα ενώ έχουν αφαιρεθεί τα προσθετικά του πόδια.

“Σας χρειαζόμαστε, γυρίστε πίσω. Αυτό είναι εξευτελισμός, δεν είναι φυσιολογικό” ακούγεται να φωνάζει ο Jean – Didier Bakekolo στους αστυνομικούς που συνέχισαν απλά να απομακρύνονται. Ο Jean – Didier Bakekolo επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν ο ανάπηρος άντρας. Καθόταν στην αποβάθρα και προσπαθούσε να φορέσει ξανά τα προσθετικά άκρα του.

“Έγινα μάρτυρας μιας έρευνας των αρχών εξαιρετικής βιαιότητας. Οι αστυνομικοί ανάγκασαν αυτόν τον άντρα να γδυθεί και τον άφησαν να παλεύει να φορέσει ξανά τα προσθετικά άκρα του.. Ήταν κακομεταχείριση τέτοιου βαθμού που τον άφησαν να κάτσει κάτω σχεδόν γυμνός”, δήλωσε στο France 24.

Ο άγνωστος άντρας ταυτοποιήθηκε αργότερα ως ο François Bayga και παρά τη σωματική αναπηρία του είναι πολύ δραστήριος. Παίζει ράγκμπι και είναι μέλος της ομάδας ράγκμπι με αναπηρικά καροτσάκια CAPSAAA-PARIS. “Ζήτησαν τα χαρτιά μου, τα έβγαλα από το σακίδιό μου και τους τα έδειξα. Τους έδωσα το τηλέφωνό μου, την κάρτα υγείας μου και την κάρτα από την ομάδα ράγκμπι στην οποία είμαι μέλος. Με κατηγόρησαν πως έκλεψα το τηλέφωνό μου και άρχισα να θυμώνω. Δεν ήξερα τι ήθελαν. Με έσπρωξαν στον τοίχο και ένας από τους αστυνομικούς μου έβγαλε το προσθετικό πόδι. Τους εξήγησα πολλές φορές ότι είναι προσθετικό.. Επέμειναν να με ψάξουν. Ένιωσα εντελώς ταπεινωμένος”.

Μετά την έρευνα, οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να βοηθήσουν τον François Bayga να βάλει ξανά τα προσθετικά του άκρα. Μετά την ανάρτηση του βίντεο στο διαδίκτυο, πολλοί ήταν εκείνοι που εξοργίστηκαν με την αστυνομική βία σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: RT

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε