Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος μεταξύ Economist και Ερντογάν

REUTERS
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία μια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού και εκ νέου υποψηφίου Ταγίπ Ερντογάν και του περιοδικού Economist.
Την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στελεχών της κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα του Economist στις 4 Ιουνίου, το οποίο καλεί τους Τούρκους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα AKP, καθώς μόνο έτσι μπορεί να προωθεί η Δημοκρατία στη χώρα.
 
Το περιοδικό τονίζει, μάλιστα, πως η αντιπολίτευση πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου να μην καταφέρει το ΑΚΡ να διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα όπως εκείνο θέλει.
 
Σύμφωνα με το CNN, άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, που έκανε λόγο για δημοσίευμα κατευθυνόμενο από το Ισραήλ.
 
«Τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης στηρίζονται από το Ισραήλ, το οποίο δεν θα ήθελε να δει το κόµµα µας να συνεχίσει να κυβερνά» υποστήριξε. Μάλιστα, στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στα Άδανα έστρεψε τα βέλη του και κατά του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, τον οποίο χαρακτήρισε «όργανο των διεθνών συμμοριών», εντάσσοντας σε αυτές και το βρετανικό περιοδικό.
 
Η κόντρα της τουρκικής κυβέρνησης με τον Economist ξέσπασε λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας DORInsight δείχνει ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μειώθηκε πολύ, σε σχέση με το 46% που είχε καταγράψει στις εκλογές του 2007. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ότι θα επικρατήσει -για τρίτη φορά- στην αναμέτρηση.
 
Η δημοσκόπηση εμφανίζει το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει το 39% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που κατέγραψαν δημοσκοπήσεις άλλων τουρκικών εταιριών, που έφεραν το AKP να συγκεντρώνει ποσοστό 45-50%.
 
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει 24%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12%, μόλις δύο μονάδες πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο οποιουδήποτε κόμματος στη Βουλή.
 
Κοινωνικά συντηρητικό και οικονομικά φιλελεύθερο, το AKΡ αντλεί ισχύ σε σημαντικό βαθμό από το γεγονός ότι η οικονομία σημείωσε ταχεία ανάπτυξη, ενώ εξασφάλισε πολιτική σταθερότητα. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, πιστώθηκε ότι έσπασε τον φαύλο κύκλο των πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε