Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πορτογαλία: 62 οι νεκροί στο δάσος της Κόλασης! “Η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών”

Φωτογραφίες από Reuters
Φωτογραφίες από Reuters

– Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες που έρχονται από την Πορτογαλία που μαστίζεται από την καταστροφική πυρκαγιά σε δασική περιοχή της Λεϊρία
– Πολλά από τα θύματα κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, κάποιοι άλλοι πέθαναν από αναθυμιάσεις
– Σοκαριστικές φωτογραφίες με πτώματα ανθρώπων στους δρόμους
– Αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των νεκρών! 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 59 έχουν τραυματιστεί
– Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για την εθνική τραγωδία – “Η χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών” είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για τον πύρινο εφιάλτη που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία
– Το χρονικό της φωτιάς με βίντεο και φωτογραφίες

“Πρόκειται για την χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών που καλείται να αντιμετωπίσει η Πορτογαλία” ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κοστα για την δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες, Σάββατο 17.06.2017, στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας, και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 62 ανθρώπων. Το πόσο γρήγορα αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών είναι συγκλονιστικό.

Από την πρώτη ενημέρωση, που έκανε λόγο για 24 νεκρούς, το πρωί της Κυριακής, έχουμε φτάσει στους 62 και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το πιο πιθανό είναι το νούμερο αυτό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Την ίδια ώρα οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 59, με πολλούς εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ όπως είναι λογικό, μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται και πυροσβέστες.

Οι οποίοι δίνουν πραγματικά ηρωικές μάχες. Οι εικόνες που έρχονται από την ιβηρική χώρα είναι το καλύτερο πειστήριο, αφού δείχνουν τους άνδρες της Πυροσβεστικής να πέφτουν με αυτοθυσία στις φλόγες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, αυτή η μάχη μοιάζει άνιση. Η περιοχή στην οποία μαίνεται η πυρκαγιά είναι δασική, συνεπώς η πύρινη λαίλαπα εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Κάηκαν στα αυτοκίνητά τους!

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters είναι σοκαριστικές. Δείχνουν πτώματα στους δρόμους, δείχνουν… απομεινάρια από αυτοκίνητα, δείχνουν τον θάνατο.

Δείτε τις – Προσοχή, οι εικόνες είναι ιδιαίτερα σκληρές

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

 

 

 

Την αλληλεγγύη του για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Πορτογαλία έχει εκφράσει ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μέσω Twitter.

Το χρονικό της τραγωδίας

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

«Προς το παρόν, έχουν επιβεβαιωθεί 24 θάνατοι, αλλά ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο», πρόσθεσε (σ.σ. οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν επιβεβαιωθεί πως οι νεκροί είναι πια 57). «Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες είχε αναφέρει πως τρεις άνθρωποι απεβίωσαν από εισπνοή καπνού. «Άλλοι 16 απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα», διευκρίνισε.

Ο Γκόμες είπε ακόμα ότι άλλοι 14 πολίτες τραυματίστηκαν, οι δέκα από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και ότι τραυματίστηκαν και έξι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ολονύχτια μάχη

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.

Πολλές εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα. Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.

Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Η Πορτογαλία επλήγη χθες Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 1.700 πυροσβέστες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε