Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Που θα δημιουργήσει προβλήματα η ηφαιστειακή τέφρα – Θα επηρεάσει και την Ελλάδα;

Που θα δημιουργήσει προβλήματα η ηφαιστειακή τέφρα – Θα επηρεάσει και την Ελλάδα;

Στη Σκοτία αύριο η ηφαιστειακή τέφρα και στις βόρειες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως δήλωσε στο Newsit ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος “η έκρηξη του προηγούμενου ηφαιστείου έχει μια διαφορά από την τωρινή. Τότε είχαν ανέβει οι ρύποι (στάχτη, θείο και κ.λ.π.) μέχρι τις 6.000 πόδια, περίπου δηλαδή 2.000 μέτρα ενώ τούτη η έκρηξη έχει ανεβάσει τους ρύπους περίπου 10.000 πόδια περίπου δηλαδή στα όρια της στροπόπαυσης που τελειώνει η ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει πως έχει τη δυνατόητα να κυκλοφορήσει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και του Κόσμου εάν δεν υπάρξουν κάποιοι παράγοντες να το αποθέσουν στο έδαφος. Όμως αυτή η διασπορά θα αργήσει και ταυτόχρονα αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε κάθε μέρα. Τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει δραστηριοτητα καιρική γύρω από τις βόρειες πλευρές της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκοτίας, που σημαίνει ότι ένα μέρος της τέφρας που βγαίνει στην ατμόσφαιρα ξαναπέφτει λόγω της βροχής ή διασπείρεται πάρα πολύ γρήγορα επειδή έχουμε ενισχυμένους ανέμους στην περιοχή”.

Για το εάν θα υπάρξουν προβλήματα στις αερομεταφορές ο κύριος Λάλος είπε “τα αεροσκάφη πιθανών να επηρρεαστούν και να μην μπορούν να πλησιάσουν τη συγκεκριμένη περιοχή τις επόμενες μια δυο μέρες, σύμφωνα πάντως με τις εώς τώρα μετρήσεις από το Λονδίνο και νοτιότερα δε φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Βέβαια η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της κάθε χώρας σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες παρακολουθούν το φαινόμενο και θα πράττουν ανάλογα με την εξέλιξη. Τα προβλήματα για τα επόμενα 2 με 3 εικοσιτετράωρα φαίνεται να βρίσκονται στις πολύ βόρειες περιοχές της Ευρώπης, στην Ισλανδία στις βόρεις περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκοτίας και ενδεχομένως στις περιοχές της Βόρειας Σκανδιναβίας”.

Για την Ελλάδα ο μετεωρολόγος Αντώνης Λάλος ήταν κατηγορηματικός πως τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες δε θα έχουμε πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε “σύμφωνα με τις μετρήσεις δε βλέπουμε κάτι το ανησυχητικό ούτε για τις επόμενες τρεις μέρες, βέβαια παρακολουθούμε το φαινόμενο αλλά έως τώρα δεν βλέπουμε να επηρρεάζεται ο ευρωπαϊκός νότος”.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ:

Διαβάστε επίσης:

Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας αλλά και μέρος της Γροιλανδίας και Νορβηγίας

Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία – Εικόνες απο δορυφόρο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε