Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σεισμογράφοι κατέγραψαν...συναυλία ροκ συγκροτήματος!

Σεισμογράφοι κατέγραψαν...συναυλία ροκ συγκροτήματος!
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 15.12.2011 | 17:30
Πρώτη δημοσίευση: 15.12.2011 | 17:30

Οι συναυλίες των Foo Fighters προκαλούν δονήσεις που παραπέμπουν σε σεισμούς ηφαιστειακής προέλευσης, ανακοίνωσαν μεταξύ αστείου και σοβαρού Νεοζηλανδοί σεισμολόγοι, οι οποίοι κατέγραψαν από μακριά μια εμφάνιση του αμερικανικού συγκροτήματος.

Η συναυλία της Τρίτης στο Γουότερ Σπρινγκς της Νέας Ζηλανδίας καταγράφηκε από σεισμογράφους σε απόσταση 1,5 και 2,0 χιλιομέτρων, γράφουν οι ερευνητές στο ιστολόγιο Auckland GeoNet.
 
«Το σήμα ήταν παρόμοιο με τις ηφαιστειακές δονήσεις που καταγράφονται σε μέρη όπως το Όρος Ρουαπέχου και το Ουάιτ Άιλαντ», δύο ηφαίστεια της Ν.Ζηλανδίας.
 
«Ο ισχυρός χρονικός συσχετισμός με τη συναυλία των Foo Fighters, καθώς και το γεγονός ότι καταγράφηκε μόνο από τους δύο σταθμούς κοντά στο Γουότερ Σπρινγκς, μας διαβεβαίωσαν ότι είχε ανθρώπινη προέλευση».
 
 
Οι δονήσεις άρχισαν και τέλειωσαν μαζί με τη συναυλία (Πηγή: Auckland GeoNet)
 
«Οι δονήσεις της συναυλίας καταγράφηκαν ως ημι-συνεχές αρμονικό σήμα με συχνότητα 3 Hz, δηλαδή το έδαφος ταρακουνιόταν τρεις φορές το δευτερόλεπτο σε μια ωραία ρυθμική κίνηση».
 
Τα ηχοσυστήματα της συναυλίας πιθανώς έπαιξαν κι αυτά ρόλο, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές οι δονήσεις οφείλονταν κυρίως στο ενθουσιώδες κοινό:
 
«Αιτία των δονήσεων ήταν πιθανότατα το βάρος των 50.000 φαν που χόρευαν [...] οι οποίοι ισοδυναμούσαν με 5.000 τόνους μάζας να κινούνται πάνω στο έδαφος για όλη τη διάρκεια της συναυλίας».
 
 
Tags:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο