Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σεισμός – Ιταλία: Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ! Ο… φόβος της Μαφίας κυριεύει τους σεισμόπληκτους

Σεισμός – Ιταλία: Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ! Ο… φόβος της Μαφίας κυριεύει τους σεισμόπληκτους

Η γη δεν σταματά να τρέμει στην Ιταλία! Οι μετασεισμοί μετά τα 6,2 Ρίχτερ της περασμένης Τετάρτης (24.08.2016) έχουν ξεπεράσει τους 1.300, ενώ το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε ακόμη ένας μεγέθους 4,4 Ρίχτερ!

Ο νέος σεισμός, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σημειώθηκε κοντά στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο, μια από τις περιοχές που σχεδόν ισοπεδώθηκαν μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου πριν από τέσσερις μέρες, το πέρασμα του οποίου άφησε 290 νεκρούς, περισσότερους από 400 τραυματίες και αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων.

Ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις εννέα χιλιόμετρα και επίκεντρο επτά χιλιόμετρα από την Αρκουάτα ντελ Τρόντο και έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα Ρώμη, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από την περιοχή, όπως μετέδωσε το RaiNews24.

Νωρίτερα, στις 15:07:50 το μεσημέρι της Κυριακής (28.08.2016) είχαν σημειωθεί άλλες δυο μετασεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Προκάλεσαν νέα κατάρρευση πτέρυγας του ήδη σοβαρά κατεστραμμένου δημοτικού σχολείου του Αματρίτσε, «Ρόμολο Καπράνικα», σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.

Το σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό της Τετάρτης. Έχει γίνει σύμβολο των παραλείψεων που συνέβαλαν στην τραγωδία, αφού σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια, και θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να εφαρμοσθεί ό,τι ακριβώς προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι κύριες ευθύνες βαραίνουν τον δήμο του χωριού ή την περιφέρεια, αλλά φαίνεται ήδη να έχει προκύψει ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα ανακαίνισης, είχε εμπλακεί παλαιότερα σε έρευνες για έργα κακής ποιότητας.

Οι μετασεισμικές δονήσεις της Κυριακής έγιναν αισθητές και στην Λ’ Άκουϊλα, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης ήταν στην σεισμόπληκτη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Με βάση τον έως τώρα απολογισμό, έπειτα από συγκρίσεις διάφορων στοιχείων, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ανέρχεται στους 290, ενώ σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι αγνοούμενοι «είναι πιθανόν να είναι περίπου δέκα».

Όλα αυτά ενώ σοκάρει ένα νέο video ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού που έρχεται στο φως. Είναι ένα video από κάμερα ασφαλείας. Δείχνει το σαλόνι ενός σπιτιού. Το ρολόι δείχνει 03:36:41. Είναι η ώρα που η γη στην κεντρική Ιταλία άρχισε να τρέμει. Παρέσυρε σπίτια, κτίρια και κυρίως παρέσυρε ζωές. Την ησυχία της νύχτας «σπάει» ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Ξαφνικά, τα πάντα αρχίζουν να τρέμουν. Πράγματα ακούγονται να πέφτουν, η εικόνα δεν σταματά να πηγαινοέρχεται για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα. Είναι τα δευτερόλεπτα του τρόμου και του θανάτου.

Το video ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ο Lorenzo D’Ortenzi και φέρνει στο φως η Corriere della Sera. Ένα video που κόβει την ανάσα. Αν ήταν αυτή η εικόνα σε μια πόλη 35 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, δεν μπορεί να βάλει ανθρώπου νους τι συνέβη στο μαρτυρικό Αματρίτσε, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 230 ή σε άλλα χωριά των Απεννίνων που έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί από τον Εγκέλαδο.

 

Οι εισαγγελίες των πόλεων Ριέτι και Άσκολι Πιτσένο ξεκίνησαν έρευνα για εξ αμελείας καταστροφή, με αναφορά σε πιθανές κακοτεχνίες που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση των σπιτιών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ριέτι, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες, ερευνώνται εκατόν δεκαπέντε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.

Στο μεταξύ, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ασκήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, ώστε να μην επιτραπεί κανενός είδους παρείσδυση εταιρειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα όταν αρχίσουν τα έργα ανοικοδόμησης. «Οι οικογένειες της μαφίας κερδίζουν πολλά χρήματα, ελέγχοντας την αγορά στην οποία διατίθεται φθηνό και επικίνδυνο σκυρόδεμα. Το οργανωμένο έγκλημα προσδοκά πάντα να πάρει μέρος σε έργα ανοικοδόμησης, αλλά έχουμε αποκτήσει, πλέον, μεγάλη εμπειρία για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα La Republicca.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Russia Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε