Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σφραγίζουν οριστικά τη διαρροή – Άνευ προηγουμένου η οικολογική καταστροφή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η BP ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση “static kill”, ελπίζοντας να σταματήσει τη χειρότερη οικολογική καταστροφή…

η οποία είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από εκείνη του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.
 
Οι μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τελευταία δοκιμή έγχυσης, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση “static kill”, με τη διοχέτευση υγρών και στερεών υλικών στο πηγάδι πριν από το τελικό του σφράγισμα με σκυρόδεμα.

Η έναρξη της επιχείρησης σφραγίσματος καθυστέρησε καθώς εντοπίσθηκε μια μικρή υδραυλική διαρροή στο κάλυμμα της πετρελαιοπηγής. Οι εργασίες, πάντως, θα ξεκινήσουν την Τρίτη. Αν η επιχείρηση “static kill” πετύχει, οι ομάδες της BP θα σφραγίσουν οριστικά την πετρελαιοπηγή, όπου η διαρροή πετρελαίου έχει σταματήσει από τα μέσα Ιουλίου μετά την τοποθέτηση ενός καλύμματος.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν έχει ποτέ δοκιμασθεί και μία αντίστοιχη απόπειρα τον Μάιο απέτυχε. Σύμφωνα με υπεύθυνο της BP, λίγες ώρες μετά την εκκίνηση της επιχείρησης θα είναι γνωστό εάν πέτυχε τον στόχο της.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στον Κόλπο του Μεξικού προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, περί τα 4,9 εκατ. βαρέλια, που ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου, έχουν διαρρεύσει από την κατεστραμμένη γεώτρηση. Από αυτά, έχουν συλλεχθεί τα 800.000 βαρέλια (127 εκατ. λίτρα).

Συγκριτικά, κατά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.

Και όλα αυτά ενώ η ΒΡ αναζητά πόρους για να αντεπεξέλθει στο βαρύ οικονομικό φορτίο του καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι πρόσφατα απέστειλε μη εξοφληθέντα ακόμη χρεωστικά τιμολόγια, συνολικού ύψους 1,67 δισ. δολαρίων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στους συνεταίρους της στον Κόλπο του Μεξικού Mitsui και Anadarko, προκειμένου να συνεισφέρουν και εκείνοι στα έξοδα για την πρόκληση της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή.

Η Mitsui, που κατέχει ποσοστό 10% στην γεώτρηση που ευθύνεται για τη μόλυνση, καλείται να καλύψει 110 εκατ. δολάρια για τον Μάιο και 368 εκατ. για τον Ιούνιο, και η Anadarko, που διαθέτει το 25%, χρεώνεται με την κάλυψη 272 εκατ. δολαρίων για τον Μάιο και 919 εκατ. για τον Ιούνιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε