Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σκληρή γλώσσα Γκιούλ κατά του Ισραήλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα που οι πιέσεις για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας όσον αφορά στη δολοφονική επίθεση στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα αυξάνονται, η Τουρκία εμμένει να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι απομονωμένο και θα υποστεί τις συνέπειες για το λάθος που διέπραξε κατά της Τουρκίας διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κλείνοντας οι εργασίες της περιφερειακής συνόδου για την ασφάλεια, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν τα μέλη της περιφερειακής συνόδου αποφεύχθηκε ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά στην επιδρομή των Ισραηλινών, δεδομένου ότι η διακήρυξη θα έπρεπε να είναι ομόφωνη, αφού το Ισραήλ συμμετέχει στη σύνοδο.

Και όλα αυτά ενώ η διεθνής κοινότητα επιμένει να ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ζήτησε “μια αξιόπιστη διεθνή συμμετοχή” στην ισραηλινή έρευνα για την επιδρομή στον διεθνή “Στόλο της Ελευθερίας”.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι η διεθνής συμμετοχή στην ισραηλινή έρευνα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας που θα “πρέπει να είναι αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής”. Εκτός από τον επικεφαλής του ΟΗΕ, το ίδιο αίτημα στήριξαν Γερμανία και Ιταλία, που ζήτησαν εμπλοκή των μεσολαβητών του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στην έρευνα.

Νωρίτερα, η ισραηλινή πλευρά είχε επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ανακοινώνοντας πως “αποφασίστηκε ότι η ισραηλινή ερευνητική επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα εξετάσει δύο ζητήματα: εάν ο θαλάσσιος αποκλεισμός συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και εάν και η επιδρομή στον στολίσκο έγινε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων”.

Η ισραηλινή επιτροπή δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ευθύνη που έχει για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, πρόσθεσε ο ο Μπένι Μπεγκίν, ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, μέλος της επιτροπής ασφαλείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε