Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Στη νότια Κίνα κατευθύνεται ο τυφώνας Μέγκι – Σοβαρά προβλήματα

REUTERS
Ο τυφώνας Μέγκι κατευθύνεται στη νότια Κίνα. Προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις θαλάσσιες μεταφορές. Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Στην Ταϊβάν τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους για τη διάσωση 400 εγκλωβισμένων.

Πτήσεις έχουν ακυρωθεί όπως και τα δρομολόγια των οχηματαγωγών πλοίων, ενώ τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, καθώς ο τυφώνας Μέγκι που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων στις Φιλιππίνες, πλησιάζει τη νότια Κίνα σήμερα.
 
Ο τυφώνας, ο πιο ισχυρός των τελευταίων 20 ετών που σαρώνει αυτή την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αναμένεται να φθάσει στις κινεζικές ακτές και πρώτα στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, αργά απόψε ή αύριο το πρωί, ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι.
 
Σήμερα στις 07:00 ώρα Ελλάδος ο τυφώνας βρισκόταν σε απόσταση 290 χλμ. από τα σύνορα, μεταξύ των παράκτιων επαρχιών Φουτζιάν και Γκουανγκντόνγκ και κινείτο με ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Εθνικής Μετεωρολογίας. Συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους που μπορεί να φθάσουν τα 173 χλμ. την ώρα.
 
Τουλάχιστον 150.000 κάτοικοι της Φουτζιάν απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ για δεκάδες χιλιάδες αλιευτικά πλοία εκδόθηκε απαγόρευση απόπλου, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους.
 
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σύμφωνα με τις αρχές στη γειτονική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τις ακτές της οποίας μπορεί να πλήξουν κύματα ύψους έως επτά μέτρων.
 
Η έλευση του τυφώνα Μέγκι, που συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, θα αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφών όπως κατολισθήσεις και πλημμύρες, είχε ανακοινώσει από χθες το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της Κίνας.
 
Η κρατική Υπηρεσία Ωκεανών εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία το επίπεδο της θάλασσας μπορεί να υπερβεί αυτό των ακτών.
 
“Η καταιγίδα ενδέχεται να είναι τόσο καταστροφική που τα κτίρια, οι προκυμαίες, τα χωριά και οι πόλεις μπορεί να καταστραφούν”, δήλωσε ο Μπάι Γιπίνγκ, αξιωματούχος της υπηρεσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
Οι αερογραμμές China Southern Airlines ματαίωσαν τις πτήσεις αναχώρησης από την Καντόν, την πρωτεύουσα της Γκουανγκτσού και από τη Σιαμέν στη Φουτζιάν προς τη Μανίλα.
 
Προβλήματα σημειώθηκαν στις εσωτερικές πτήσεις με αναχώρηση από την Καντόν, γράφει η Ημερησία της Κίνας επικαλούμενη πηγές του αερολιμένα.
 
Σε πολλές παράκτιες πόλεις διακόπηκαν τα δρομολόγια των οχηματαγωγών, προσθέτει.
 
Ο Μέγκι είναι ο 13ος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος, μια χρονιά με σωρεία φυσικών καταστροφών και κυρίως τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 10 χρόνων.
 
Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν έστειλε ελικόπτερα για τη διάσωση 400 τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί σε ορεινή κεντρική αρτηρία, ύστερα από κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφώνας Μέγκι.
 
Σύμφωνα με την τουριστική υπηρεσία, οι τουρίστες: 230 Κινέζοι που επέβαιναν σε 12 λεωφορεία έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος της εθνικής οδού στην περιοχή Σουχούα, στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν από το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Τμήματα του δρόμου υποχώρησαν εξαιτίας της κατολίσθησης που σημειώθηκε.
 
Ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 19 κινέζοι τουρίστες, ένας ξεναγός και ο ταϊβανός οδηγός φέρονται ως αγνοούμενοι.
 
Άλλο λεωφορείο που μετέφερε 21 κινέζους τουρίστες καταπλακώθηκε από ογκόλιθο. Οι τουρίστες κατάφεραν να διασωθούν σπάζοντας τα τζάμια του λεωφορείου, ενώ ο οδηγός και ο ξεναγός παραμένουν εγκλωβισμένοι.
 
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων διάσωσης.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε