Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στο στόχαστρο οικονομικού σκανδάλου η Λαγκάρντ

Στο στόχαστρο οικονομικού σκανδάλου η Λαγκάρντ
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 31.05.2011 | 08:24
Πρώτη δημοσίευση: 31.05.2011 | 08:24

Επιχειρηματίας ζητεί την δικαστική διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ενας γάλλος επιχειρηματίας και πολέμιος της διαφθοράς ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν την πιθανή εμπλοκή σε πρόσφατο οικονομικό σκάνδαλο της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, επικρατέστερης διαδόχου του Ντομινίκ Στρος-Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Ο Ζαν-Μαρί Κιν κατηγορεί την Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας διευκολύνοντας την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρίας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του που κατατέθηκε στον εισαγγελέα.
 
"Αυτό το θεωρούμε μυθοπλασία," δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου αναφερόμενος στις καταγγελίες του Κιν.
 
Η Λαγκάρντ, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια για τον χειρισμό της στην χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη, ήδη κατηγορείται για την εμπλοκή της στην υπόθεση με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
 
Η υπόθεση αφορά στην επιλογή της Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994.
 
Η ίδια αρνείται ότι υπήρξαν παρατυπίες.
 
Ο Κιν ζήτησε από τον εισαγγελέα Ζαν-Λουί Ναδάλ, ο οποίος ερευνά και την υπόθεση Ταπί, να ζητήσει δικαστική έρευνα για τον ρόλο της Λαγκάρντ στην πώληση μεριδίου της GRTgaz από την GDF Suez στην Caisse des Depots.
 
Οπως υποστηρίζει, η συναλλαγή περιελάμβανε τη χρήση δημοσίων πόρων για μία επένδυση η οποία δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την τράπεζα, αλλά ούτε προς το κοινό όφελος.
 
Την ίδια ώρα την υποστήριξη της Βραζιλίας στη διεκδικήσει της να ηγηθεί του ΔΝΤ, επιδιώκει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του καφέ, που είναι μία από τις δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν στην τελική εκλογή.
 
Η γαλλίδα υπουργός, με δηλώσεις της αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βραζιλία, υποστήριξε πως επιβάλλεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση όλων των μελών του διεθνούς οργανισμού.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο