Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στοκχόλμη: Νεκρή η 11χρονη που αγνοείτο – Δεν πρόλαβε να δει τη μαμά της για τελευταία φορά [pics]

Στοκχόλμη: Νεκρή η 11χρονη που αγνοείτο – Δεν πρόλαβε να δει τη μαμά της για τελευταία φορά [pics]

Πλησίαζαν τα δωδέκατα γενέθλια της, ωστόσο, το νήμα της ζωής της κόπηκε νωρίς και κυρίως άδικα. Η Ebba Akerlund είναι το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Στοκχόλμη. Το κοριτσάκι σχόλασε και πήγαινε να βρει τη μαμά της… αλλά δεν πρόλαβε, το φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο στον κεντρικό πεζόδρομο την σκότωσε!

Η μητέρα της, την περίμενε, όπως πάντα στον σταθμό του Μετρό που ήταν κοντά στον αιματοβαμμένο πεζόδρομο. Κάθε μέρα έδιναν ραντεβού εκεί για να γυρίσουν μαζί στο σπίτι… Ωστόσο, την Παρασκευή η μικρούλα δεν εμφανίστηκε! Είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο λίγο πριν από τις τρεις (ώρα Σουηδίας).

Στοκχόλμη: Αγνοείται 11χρονο κοριτσάκι που ήταν στο σημείο της επίθεσης – Ήξεραν τον δράστη – Δεν έχουν αναγνωριστεί τα θύματα!

Η μητέρα της, ανησύχησε και μόλις έμαθε για το τρομοκρατικό χτύπημα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, λίγη ώρα αφότου έκλεισαν το τηλέφωνο, οι φόβοι της μεγάλωσαν, μιας και η κόρη της έπαιρνε πάντα αυτόν τον δρόμο που ήταν πολυσύχναστος για να πάει να την βρει. 

Τα social media γέμισαν με posts και φωτογραφίες της μικρούλας, που αγνοείτο! Τελικά, το Σάββατο επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο… Η Ebba είναι νεκρή! Οι Αρχές πήραν DNA από την μητέρα της και το συνέκριναν με την μικρούλα που είχε πεθάνει και η σορός της βρισκόταν στο νοσοκομείο. Η 11χρονη είναι το πρώτο θύμα που αναγνωρίζεται, ενώ ακόμη τρεις άνθρωποι είναι νεκροί αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί. 

Οι αρχές της Στοκχόλμης, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια όπως επίσης στο κοινοβούλιο και το παλάτι, ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Ήξεραν τον δράστη

Ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγό και το έριξε, το απόγευμα της Παρασκευής (07.04.2017), στο πλήθος έξω από πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, ένας 39χρονος Ουζμπέκος και λάτρης των τζιχαντιστών, ήταν (και αυτή τη φορά, όπως στο Λονδίνο) γνωστός στην αστυνομία αλλά θεωρήθηκε “περιθωριακός” και δεν παρακολουθούνταν. Παλιότερα, άγνωστο πότε, πάντως, είχε μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Ο 39χρονος δεν φαίνεται να έχει σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις. «Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με την επίθεση του περασμένου μήνα στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη βρετανική Βουλή στο Λονδίνο. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Σουηδία.

Στοκχόλμη: Κατέρρευσε η πριγκίπισσα Βικτώρια! Με δάκρυα στα μάτια στον ματωμένο πεζόδρομο [pics, vids]

Ο 39χρονος συνελήφθη μετά από καταδίωξη σε προάστιο της Στοκχόλμης και αφού δυο πολίτες τον αναγνώρισαν και ενημέρωσαν τις αρχές. Ο ένας τον αναγνώρισε σε ένα σταθμό τρένου αλλά δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει και ο δεύτερος τον γνώρισε από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία και τον ακολούθησε από ένα πρατήριο βενζίνης στην περιοχή Μάστρα. Όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε, τον εντόπισε και τον συνέλαβε, ο δράστης σε σπαστά σουηδικά και ρώσικα παραδέχτηκε πως είναι ο δράστης της επίθεσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας υποδεικνύει πως δεν έχουμε τον σωστό άνθρωπο» είπε ο επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον σε συνέντευξη Τύπου. Η αστυνομία δεν αποκλείει ο 39χρονος, στα στοιχεία της ταυτότητας του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, να είχε και συνεργούς. Ο δράστης, σύμφωνα με Χανς Ίρμαν, δεν έχει μιλήσει με τις αρχές και δεν είναι γνωστό αν είναι νόμιμος κάτοικος της Σουηδίας.

Στο στόχαστρο των ερευνών έχει μπει και η συσκευή που βρέθηκε στη θέση του οδηγού στο μοιραίο φορτηγό. «Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό», είπε στους δημοσιογράφους ο Νταν Έλιασον.

«Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία εκφράζει την πεποίθησή της, ότι έχει συλλάβει το βασικό ύποπτο για τη χθεσινή επίθεση, χωρίς ωστόσο, ν΄ αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής κι άλλων συνεργών.

Λάτρης των τζιχαντιστών

Ο 39χρονος Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία, φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένειά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Associated Pressexpressen

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε