Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση – 13 νεκροί σε επεισόδια στην πόλη Ταιζ

Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση – 13 νεκροί σε επεισόδια στην πόλη Ταιζ

Η αντιπολίτευση της χώρας και το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η νέα αυτή κυβέρνηση θα ηγηθεί της Υεμένης ως τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2012 και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο.

Το κόμμα του Σάλεχ θα κρατήσει τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Πετρελαίου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Διεθνούς Συνεργασίας, Πληροφόρησης και Οικονομικών, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα σήμερα, δυνάμεις πιστές στην απερχόμενη κυβέρνηση έπληξαν με πυρά πυροβολικού την πόλη Τάιζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε πολίτες. Μετά το βομβαρδισμό, ένοπλοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συγκρούστηκαν με στρατιωτικούς, σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους 15, ενώ υπέστησαν τρεις απώλειες. Αυτόπτες και αξιωματούχοι είπαν ότι οι μαχητές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατέστρεψαν ένα άρμα του στρατού.

Παρά τη συμφωνία που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου και υπεγράφη στη Σαουδική Αραβία από τον απερχόμενο πρόεδρο Σάλεχ και την αντιπολίτευση, η βία στην Υεμένη δεν έχει κοπάσει.

“Ζούμε σε μια ατμόσφαιρα πραγματικού πολέμου. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε από τις εκρήξεις. Σπεύσαμε να βοηθήσουμε κατοίκους της συνοικίας μας (. . .) το σπίτι των οποίων χτυπήθηκε από μια οβίδα”, είπε ένας κάτοικος της Τάιζ, ο Αμπντάλα αλ Σαραάμπι.

Την Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές της Υεμένης να προσαγάγουν στην δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου από τον Ιανουάριο, όταν άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του Σάλεχ.

Διαβάστε επίσης: Νέες συγκρούσεις με 13 νεκρούς στην Υεμένη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε