Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συνάντηση Μακρόν και Πούτιν στις Βερσαλλίες – Συρία και Ουκρανία στην ατζέντα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία καθώς και για τις «προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» κατά τη συνάντηση που θα έχουν την 29η Μαΐου στο Παρίσι, όπως γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κορυφής, σχεδιάζεται να συζητηθεί η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσογαλλικών σχέσεων στα πεδία της πολιτικής, του εμπορίου και των ανθρωπιστικών υποθέσεων, καθώς και να ανταλλαχθούν απόψεις για τοπικά, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για τον συντονισμό των προσπαθειών για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τη διευθέτηση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία», τονίζεται σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Λίγη ώρα νωρίτερα, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον ρώσο ομόλογό του στο Γκραντ Τριανόν, στις Βερσαλλίες, με την ευκαιρία μιας έκθεσης για την επίσκεψη του Πέτρου του Μέγα στη Γαλλία το 1717.

Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί τα 300 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στο Παρίσι αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν χαιρέτισε την 8η Μαΐου την εκλογή του Μακρόν, προτρέποντας τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ να συμβάλει να «ξεπεραστεί η αμοιβαία δυσπιστία» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας και τα δύο κράτη να ενώσουν «τις δυνάμεις τους για να εγγυηθούν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια».

Οι δύο ηγέτες είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη τη 18η Μαΐου, με πρωτοβουλία του Πούτιν. Είχαν συμφωνήσει να «εργαστούν μαζί στα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία, Αλεξάντρ Ορλόφ, πρόσφατα εκτίμησε ότι «το πιο φλέγον» ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η Συρία και σημείωσε πως ο Εμανουέλ Μακρόν «μοιάζει πιο αποφασισμένος από τον Φρανσουά Ολάντ».
«Αναμένουμε ότι θα αποδείξει πως έχει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων απ’ ό,τι ο Φρανσουά Ολάντ παραμένοντας πάντα εντός του πλαισίου των παραδοσιακών συμμαχιών της Γαλλίας», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ήταν μόνιμη κατά τη διάρκεια της πενταετίες του πρώην προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ μεμφόταν, όπως και πολλοί δυτικοί ομόλογοί του, τη Μόσχα για την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν είχε εκδηλώσει ανοικτά τη δυσπιστία της έναντι της Ρωσίας, την οποία είχε κατηγορήσει πως έκανε ελιγμούς εναντίον του κεντρώου υποψήφιου κυρίως μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ομάδα του Μακρόν είχε εξάλλου κατηγορήσει «διαμορφωτές γνώμης, νέα μέσα που έχουν άμεσες σχέσεις με συντηρητικές δυνάμεις, ενίοτε συνδεόμενες με κράτη, με τη Ρωσία, αλλά επίσης και με αμερικανικές συντηρητικές δυνάμεις», ότι προσπάθησαν να πλήξουν την εκστρατεία του δημοσιεύοντας άρθρα εξαιρετικά ευνοϊκά για την Μαρίν Λεπέν και εξαιρετικά αρνητικά για τον ηγέτη του “En Marche!”.

Στα τέλη Απριλίου, μια έκθεση της ιαπωνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Trend Micro ανέφερε πως το κίνημα του Μακρόν έγινε τον Μάρτιο στόχος πολλών κυβερνοεπιθέσεων με σκοπό την κατασκοπεία, που θα μπορούσαν να έχουν γίνει από μια ρωσική ομάδα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε