Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν με ατζέντα “φωτιά”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συνάντηση διήρκησε μόνο 25 λεπτά αφού στη 1 μ.μ. ήταν προγραμματισμένο ένα δεκάλεπτο για δηλώσεις. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα μίας ώρας, στο οποίο θα παρακαθίσουν και μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Αναφορικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας το θέμα των Κούρδων, επικρατεί «πολεμική ατμόσφαιρα», καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί ακύρωση της απόφασης του Τραμπ για την ενίσχυση των μαχητών του YPG, που θα αναλάβουν την στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της Ράκκας. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μόνο με τη συμμαχία τους με τους Κούρδους και τους αραβόφωνους θα καταστει δυνατή η ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, οι Τούρκοι τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» και καθοδηγητές των ανταρτών του PKK και υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στο διαμελισμό της Τουρκίας.

 Μέλη του προσωπικού της τουρκικής πρεσβείας διαδηλώνουν υπέρ του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στην Ουάσιγκτον αποφασισμένος να κερδίσει την έκδοση του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Πριν από την έκδοση, κατέθεσε αίτημα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του, μία ενέργεια που δεν αναμένεται από την αμερικανική πλευρά.

Για τη σύλληψη και έκδοση του κ. Γκιουλέν, παλεύουν αμερικανικά δικηγορικά γραφεία και εταιρείες λόμπι, που πληρώνει με εκατομμύρια δολάρια η Τουρκία. Ανάμεσα σ’ αυτούς που εργάζονται υπογείως για την έκδοση του Ιμάμη -αν και η βασική του δουλειά είναι δυο δικαστικές υποθέσεις στη Νέα Υόρκη- είναι και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, που προσπάθησε να εμπλέξει και τον πρόεδρο Τραμπ.

Πηγή: mignatiou

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε