Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου: “Αδιαίρετη πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μια αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το επιτελείο του.

Αυτή η κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας άνω της μίας ώρας πραγματοποιήθηκε στην οικία του Τραμπ, στον ουρανοξύστη Τραμπ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε η ομάδα εκστρατείας του και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής τέθηκαν επί τάπητος «πολλά θέματα που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες».

«Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και περισσότερα από 3.000 έτη κι ότι οι ΗΠΑ, υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, θα αποδεχθούν τελικά την εξουσιοδότηση που έδωσε προ πολλού το Κογκρέσο περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως της αδιαίρετης πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ» διευκρίνισε το επιτελείο του μεγιστάνα σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ προστίθεται ότι συζήτησε επιπλέον με τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με τη «στρατιωτική βοήθεια, την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου «αναγνώρισε το Ισραήλ ως έναν απαραίτητο εταίρο των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η διεθνής κοινότητα εναντίον της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής τρομοκρατίας. Συζήτησαν για πολλή ώρα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη μάχη εναντίον (της οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος και πολλά άλλα ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας».
Οι δύο άνδρες επίσης μίλησαν για την «επιτυχημένη εμπειρία του Ισραήλ που κατασκεύασε έναν φράκτη ασφαλείας ο οποίος οποίο το βοήθησε να προστατεύσει τα σύνορά του».

«Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι το Ισραήλ και οι πολίτες του έχουν υποφέρει πολύ για πάρα πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή του μετώπου της ισλαμικής τρομοκρατίας. Συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο ισραηλινός λαός θέλει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη με τους γείτονές του, όμως αυτή η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί παρά μόνο εάν οι Παλαιστίνιοι απαρνηθούν το μίσος και τη βία και αποδεχθούν το Κράτος του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό Κράτος» υπογραμμίζεται.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «την φιλία του και την στήριξή του στο Ισραήλ», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του γραφείου του, όπου σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για μία και πλέον ώρα και αναφέρθηκαν στα «θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του Ισραήλ και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε