Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Συνελήφθη για εκβιασμό, απαγωγή και πορνεία και θέλει να γίνει… πρόεδρος!

Πριν από μερικούς μήνες, πάνοπλοι μασκοφόροι αστυνομικοί εισέβαλαν μια μέρα στο σπίτι του Αλεξέι Πετρόφ και τον συνέλαβαν για εκβιασμό, απαγωγή και πορνεία.

Ο Πετρόφ, που είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό περιμένοντας τη δίκη του. Ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωταθλητής του καράτε και πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποκλείει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της γειτονικής μας Βουλγαρίας.
 
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2009, ο «Μπάτμαν της Σόφιας» (όπως αποκαλείται ο Μπορίσοφ) υποστηρίζει ότι έδωσε τέλος στις πληρωμένες δολοφονίες και τις απαγωγές από συμμορίες με ονόματα όπως «Οι δολοφόνοι» ή «Οι κροκόδειλοι». Ο βούλγαρος πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ενταχθεί σύντομα στη Συνθήκη του Σένγκεν. Ομως η ίδια η εξέλιξή του, από πυροσβέστης, δάσκαλος του τζούντο και σωματοφύλακας σε πρωθυπουργό, δείχνει πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα να χαραχθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική, την κρατική ασφάλεια και έναν τρόπο είσπραξης χρημάτων που δεν απέχει πολύ από το οργανωμένο έγκλημα.
 
Παρόλο που ο Πετρόφ λέει ότι πρωτοσυναντήθηκε με τον Μπορίσοφ το 1982 και η φιλία τους στηρίχθηκε στην αμοιβαία αγάπη τους για το καράτε, οι δύο άνδρες συνδέθηκαν στενά στις πρώτες μετακομμουνιστικές ημέρες μέσα από μια εταιρεία που είχαν ιδρύσει για την προώθηση του αθλητισμού. «Αυτή η εταιρεία δεν έκανε τίποτα», λέει ο Πετρόφ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «και γρήγορα την κλείσαμε».
 
Εκείνη την εποχή, πάντως, οι μαφιόζικες συμμορίες ανθούσαν στη Βουλγαρία. Ο Μπορίσοφ, ο οποίος αρνείται να συζητήσει τις σχέσεις του με τον Πετρόφ, έγινε δήμαρχος της Σόφιας και στη συνέχεια αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης GERB, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός. Οταν κήρυξε πέρυσι την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον των νονών του εγκλήματος, της έδωσε το όνομα «Επιχείρηση Χταπόδι» για να δείξει ότι τα πλοκάμια του κυκλώματος εκτείνονταν σε όλη τη βουλγαρική κοινωνία. Σε περσινή του έκθεση, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι εντόπισε 223 αρχηγούς συμμοριών – από τους οποίους έχουν συλληφθεί οι 50 – με περισσότερα από 1.200 ανθρώπους στις τάξεις τους.
 
Ενα ερευνητικό ινστιτούτο, το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, εκτιμά ότι η αγορά ναρκωτικών της Βουλγαρίας φτάνει τα 124 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, το εμπόριο λευκής σάρκας αποτιμάται σε 168 εκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων φτάνουν τα 436 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ο Πετρόφ αρνείται πάντως κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι είναι αναμεμειγμένος σε κυκλώματα προστασίας και πορνείας. Και δεν κρύβει ότι σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ώστε να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία και να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό. Το παρατσούκλι του μάλιστα είναι «Τρακτέρ», επειδή μπορεί να ανοίγει δρόμο απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία…
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε