Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνελήφθη πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές!

O πρωην διευθυντής της εφημερίδας Άντι Κόλσον βγαίνει από το αστυνομικό τμήμα. ΦΩΤΟ REUTERS
Συνελήφθη στο πλαίσιο της υπόθεσης των υποκλοπών τηλεφωνημάτων από την News of the World ο Άντι Κόλσον, πρώην διευθυντής της ταμπλόιντ εφημερίδας και πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού Κάμερον.
Ο Άντι Κόλσον, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών που γίνονταν από την ταμπλόιντ εφημερίδα “News of the World” την εποχή που ήταν διευθυντής της (από το 2003 ως το 2007), ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο 43χρονος Κόλσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας αυτού του σκανδάλου, είναι “ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων” και για “διαφθορά”, διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Το σκάνδαλο αυτό ανάγκασε τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ να κλείσει την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα στη Βρετανία, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι Times του Λονδίνου.

 

 

Το σκάνδαλο υποκλοπών αγγίζει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ, ενώ είχε ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον Άντι Κόλσον, ενώ ήδη ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας — υφιστάμενος του Κόλσον — καθώς και ένας ιδιωτικός ερευνητής είχαν καταδικαστεί επειδή είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζόμενων στα Ανάκτορα.
 
Ο Κόλσον επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, αλλά καθώς προχωρούσαν οι αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ομάδα του Κάμερον τον Ιανουάριο.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, ο Κόλσον πρόκειται να συλληφθεί σήμερα με την υποψία ότι είτε γνώριζε, είτε είχε άμεση ανάμειξη στην υπόθεση των υποκλοπών όσο ήταν διευθυντής της News of the World από το 2003 ως το 2007.
 
Εικάζεται ότι ο δημοσιογραφικός όμιλος του Μέρντοκ News International θα μετατρέψει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία σε κυριακάτικη για να καλύψει την αγορά του κυριακάτικου Τύπου.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν διευθύντρια της News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, αλλά ο Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο.
 
Ο γιος του αυστραλού μεγιστάνα, Τζέιμς Μέρντοκ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νews Corporation δήλωσε στο Sky News ικανοποιημένος που η Μπρουκς δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση όσο ήταν διευθύντρια.
 
Ερωτηθείς για το πως αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για την Μπρουκς, ένας από αυτούς είπε “καθαρό μίσος”. “Θεωρούμε ότι κλείνουν μία ολόκληρη εφημερίδα μόνο και μόνο για να προστατεύσουν την δουλειά μίας γυναίκας.”
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων.
 
Ο ίδιος πρόκειται σήμερα να χαρακτηρίσει σε ομιλία του το εποπτικό όργανο του Τύπου στη Βρετανία “αποδυναμωμένο” και να ζητήσει την διάλυσή του. Αποσπάσματα της ομιλίας του έχουν περιέλθει στην κατοχή του Ρόιτερς. Ο ηγέτης των Εργατικών πρόκειται να ζητήσει την διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο και να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κάμερον για τις διασυνδέσεις του με στελέχη της News International.
 
“Η Press Complaints Commission (το εποπτικό όργανο του βρετανικού Τύπου) έχει αποτύχει πλήρως,” θα πει ο Εντ Μίλιμπαντ. “Μοιάζει με ξεδοντιασμένο σκυλάκι. Ήρθε η ώρα να το απαλλάξουμε από την μιζέρια του. Χρειαζόμαστε ένα νέο εποπτικό όργανο,” θα τονίσει.
 
Στην Αυστραλία, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο διαθέτει μεγάλη επιρροή καθώς η πολιτική του στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών, κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει την αυστραλιανή “αυτοκρατορία” μέσων ενημέρωσης του Μέρντοκ.
 
“Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας μέσων μαζικής ενημέρωσης από τον Μέρντοκ από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο με οκτώ από τις 12 ημερήσιες εφημερίδες μας να ανήκουν στην αυτοκρατορία του Μέρντοκ,” δήλωσε στο Ρόιτερς ο ηγέτης των Πρασίνων, Μπομπ Μπράουν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε