Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζονται οι... διαρροές στην BP

Συνεχίζονται οι... διαρροές στην BP
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.07.2010 | 09:40
Πρώτη δημοσίευση: 20.07.2010 | 09:40

Tην άδεια να κρατήσει στεγανά κλειστό το νέο κάλυμμα στο σημείο της διαρροής πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή της στον Κόλπο του Μεξικού για μία ακόμη ημέρα πήρε τη Δευτέρα από τις αρχές η ΒΡ...

Ο υπεύθυνος των αμερικανικών Αρχών για τις επιχειρήσεις ναύαρχος Θαντ Άλλεν εξέφρασε έντονη ανησυχία για ποσότητα πετρελαίου που εντοπίστηκε κοντά στην πηγή και άλλες «ακαθόριστες ανωμαλίες» σε μήνυμά του στην εταιρεία.
 
Εξίσου ανησυχητική είναι η χαμηλότερη του αναμενόμενου πίεση στο εσωτερικό του καλύμματος, που μπορεί να σημαίνει ότι το πετρέλαιο διαρρέει από άλλο σημείο του εδάφους.
 
Έχει προγραμματιστεί η εκτόνωση της πίεσης στο κάλυμμα με σύνδεση αγωγών που θα διοχετεύουν το πετρέλαιο σε πλοία στην επιφάνεια, διαδικασία όμως που θα χρειαστεί ακόμη κάποιες ημέρες.
 
Το κάλυμμα είχε τοποθετηθεί την Πέμπτη, σταματώντας επιτυχώς τη διαρροή. Η έκρηξη στην εξέδρα της βρετανικής εταιρείας στις 20 Απριλίου κόστισε τη ζωή σε έντεκα εργαζομένους, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή της συμφοράς.
 
Το πετρέλαιο διέρρεε ανεξέλεγκτο για μήνες, προκαλώντας ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και τις γύρω ακτές. Εξίσου σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις (λόγω κυρίως τουρισμού και αλιείας) ενώ η ΒΡ εκτιμά το κόστος που θα υποστεί στα 3,95 δισ. δολάρια, έχοντας ήδη καταβάλει αποζημιώσεις 200 εκατ. δολαρίων.
 
Την αμερικανική νομοθεσία RICO επιστρατεύουν δικηγόροι που υποβάλλουν αγωγές εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού σε δικαστήρια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι παρανομούσε για μεγάλο διάστημα συγκαλύπτοντας τα προβλήματα και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις υποθαλάσσιες εξορύξεις της.
 
Τουλάχιστον τρεις αγωγές έχουν υποβληθεί επικαλούμενες τη νομοθεσία RICO, στοχεύοντας προφανώς στην επιβολή υψηλότατων προστίμων στην ΒΡ (καταδίκη με βάση την εν λόγω νομοθεσία τριπλασιάζει τα πρόστιμα που επιδικάζονται).
 
Μεταξύ άλλων, η ΒΡ κατηγορείται ότι «λάδωνε» με δώρα (από εισιτήρια για συναυλίες και αγώνες μέχρι ακόμη και ναρκωτικά) δημόσιους λειτουργούς αρμόδιους για έλεγχο των εργασιών της. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του RICO στην έρευνά της για την έκρηξη στην εξέδρα της 20ής Απριλίου.   Διαδώστε αυτό το άρθρο