Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα λένε εκτάκτως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Μέρκελ-Ολάντ

Τα λένε εκτάκτως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Μέρκελ-Ολάντ

Κανείς δε μπορεί να διακινδυνεύσει ένα νέο ναυάγιο. Και τώρα διακυβεύεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να… προετοιμαστούν, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα τα πουν πριν συναντήσουν τους άλλους 25.

Στις 18:15 (ώρα Ελλάδας) η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Φρανσουά Όλαντ. Και φυσικά, όπως… διευκρίνισε το Βερολίνο, η συνάντηση δε γίνεται για να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Προς Θεού!

“Η γερμανική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και πηγαίνει στη σύνοδο με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας”, δήλωσε γερμανική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα δεν θα αποτελέσει δραματική εξέλιξη.
“Εάν φανεί, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, δεν θα είναι δραματικό”, δήλωσε η πηγή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα Γαλλίας και Γερμανίας ακούει στο όνομα Βρετανία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη για να διατηρηθεί η έκπτωση στη συνεισφορά της χώρας του στον προϋπολογισμό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το προσχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι δεν τον άφησε καθόλου ικανοποιημένο. Ίσως το είπε και στον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον οποίο συναντήθηκε.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε σφάλμα την πρόθεση αύξησης των δαπανών και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επιδιώξει τον περιορισμό των πιστώσεων που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εντείνει την πίεση επί της Γαλλίας, η οποία αρνείται κάθε μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, του μεγαλύτερου πακέτου δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Η έκπτωση στη συνεισφορά που εξασφάλισε το Λονδίνο το 1984 δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Βρετανία λάμβανε χαμηλή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία εκείνη τη εποχή απορροφούσε το 80% του κοινού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για το αντιστάθμισμα που δόθηκε στους Βρετανούς από τους ευρωπαίους εταίρους τους. Το βρετανικό μερίδιο αντιστοιχούσε σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη Γαλλία, με 965 εκατομμύρια ευρώ, την Ιταλία, με 717 εκατομμύρια ευρώ και την Ισπανία, με 487 εκατομμύρια ευρώ, τις τρεις χώρες που επωφελούνται κατά το πλείστον από την ΚΑΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγότερα κατά 9 δις ευρώ τα χρήματα προς την Ελλάδα

Έτοιμη να υπογράψει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η Βρετανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε