Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ταξίδι για.. μπίζνες στην Ευρώπη από τον Τζιαμπάο

REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέπτεται την Ουγγαρία και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στη Βρετανία και τη Γερμανία

Την Ευρώπη που πλήττεται από την κρίση χρέους επισκέπτεται και πάλι από σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει – ίσως και να επηρεάσει – την κατάσταση που αφορά άμεσα τη χώρα του, η οποία κατέχει ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας άνω των 800 δισ. δολαρίων.
 
Ο Ουέν ξεκινά την περιοδεία του από την Ουγγαρία, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στη Βρετανία και τη Γερμανία.
 
«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρά και η επίσκεψη του Ουέν Τζιαμπάο συμβολίζει την εμπιστοσύνη της Κίνας στην Ευρώπη», εξηγεί ο Ντινγκ Ζιγιέ, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Θα βοηθήσει την Κίνα να αξιολογήσει τη σημερινή κατάσταση καλύτερα προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της και να ξεκαθαρίσει τον μελλοντικό ρόλο της στο θέμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη».
 
Oι αγορές θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί αυτή τη φορά ο Ουέν τις οικονομικές προσδοκίες των Ευρωπαίων, λίγους μήνες αφότου επισκέφθηκε την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση. «Η Κίνα ενδιαφέρεται σταθερά για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Φου Γινγκ – και πώς να γίνει αλλιώς αφού τα τελευταία χρόνια η χώρα του που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα συναλλάγματος στον κόσμο θέλησε να επενδύσει πέραν των ΗΠΑ, των οποίων κατέχει μεγάλο μέρος ομολόγων. Η διάθεση για νέες επενδύσεις έκανε την Κίνα να στραφεί προς την Ευρώπη – η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και οι συναλλαγές μεταξύ τους υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ. Και παρότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 14% πέρυσι φθάνοντας τα 282 δισ. ευρώ, η κρίση χρέους όμως φαίνεται ότι έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την κινεζική ηγεσία.
 
 
Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων υπολογίζεται ότι 40% των κινεζικών επενδύσεων στην Ε.Ε. βρίσκεται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ανατολική Ευρώπη – οι περιφερειακές οικονομίες προσφέρουν πιο εύκολη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών. «Με τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα να υπερβαίνουν τα 3 τρισ. ευρώ αυτή τη στιγμή, η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να αγοράσει τις μισές από τις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιήσει η Ελλάδα», γράφει στην εφημερίδα «Guardian» ο ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. «Θα έπρεπε οι Ελληνες να φοβούνται τους Κινέζους και δώρα φέροντες; Οπως είπε ένας κινέζος αξιωματούχος: χρειάζεστε τα λεφτά μας». Ενας άλλος όμως προειδοποίησε: «Ας μην περιμένει η Ευρώπη να τη σώσει η Κίνα. Μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά εσείς πρέπει να αλλάξετε…».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε