Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τι δείχνει το πρώτο εξιτ-πολ για την Καταλονία

Τι δείχνει το πρώτο εξιτ-πολ για την Καταλονία

Η κυβερνώσα Συμμαχία Σύγκλισης και Ενότητας (CiU) που υπόσχεται δημοφήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα εξακολουθήσει να διαθέτει τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά…

…λιγότερες απ’ αυτές που διαθέτει σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα “εξιτ πολ” που μετέδωσε το τοπικό κανάλι TV3.

Το CiU με ηγέτη τον Αρτούρ μας καθιστά σαφές ότι μέσα σε μια 4ετία θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τα “έξιτ πολ”, θα κερδίζει 54-57 έδρες, σε σύνολο 135 στο τοπικό κοινοβούλιο, έναντι 62 έως τώρα.

Το αριστερό πολιτικό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά, το ERC, θα έχει τη δεύτερη θέση στο νέο κοινοβούλιο της Καταλονίας, αλλά επειδή είναι αυτονομιστικό, αναμένεται να συμμαχήσει με το CiU, για να διοργανωθεί το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι Καταλανοί εκλογείς επεφύλαξαν μια “αναποδιά”, με τη σημερινή ψήφο τους, στον εθνικιστή Αρτούρ Μας, όμως δεν παρέλειψαν ταυτοχρόνως να δώσουν μαζική υποστήριξη στα κόμματα εκείνα, που επιθυμούν ένα δημοψήφισμα για το μέλλον αυτής της ισχυρής περιφέρειας της νοτιοανατολικής Ισπανίας, με πληθυσμό περίπου 7,5 εκατομμύρια, φανέρωσε η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση.

Το πρώτο έξιτ-πολ της δημόσιας τηλεόρασης TV3 λέει ότι το αριστερό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) διπλασιάζοντας τις έδρες του, τώρα θα έχει στο Parlament “ως και 23 έδρες, έναντι 54-57 (από 62 όμως) για το CiU του Μας”.

‘Επονται : το Λαϊκό κόμμα, που πλειοψηφεί απόλυτα στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό κόμμα.

“Πολλές σημαίες της περιφέρειας της Καταλονίας, αλλά και των αυτονομιστών, η ‘εστελάδα’ (με το άσπρο αστέρι μέσα σε μπλέ φόντο) ανέμισαν από το πρωΐ σήμερα στους κεντρικούς δρόμους στη Βαρκελώνη”, επισήμανε το Γαλλικό πρακτορείο.

Ασκώντας το εκλογικό δικαίωμα, ο Μας τόνισε ότι, ” αυτές είναι οι πιό κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Καταλονίας, σε αυτές έχουμε όλοι τον ρόλο μας, τόσο ως χώρα όσο και ως λαός”. Οι σημερινές εκλογές ήταν “πρόωρες”.

Αν η Καταλονία γινόταν ένα ανεξάρτητο κράτος, τότε θα ήταν το έβδομο πλουσιότερο –από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος– σε όλη την ΕΕ, όπως ο Μας ανέδειξε στις προεκλογικές του ομιλίες, επιμένοντας στον ‘στόχο’ γι απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματός του.

Τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα, που πήραν μέρος στις καταλανικές εκλογές, πορεύονται να συγκεντρώσουν όλα μαζί τον πιό σημαντικό, μεγάλο αριθμό εδρών στο 135μελές νέο τοπικό κοινοβούλιο, προκύπτει από τα πρώτα στη σειρά τμηματικά αποτελέσματα (καταμετρήθηκε ήδη περίπου 25% των ψήφων). ‘Ομως το μεγαλύτερο από αυτά τα τέσσερα κόμματα, το CiU, θα έχει απώλεια εδρών, ως προς αυτές που είχε στο διαλυθέν πρόωρα κοινοβούλιο.

Πράγματι, με καταμετρημένο το 25%, περίπου, των ψήφων, το εθνικιστικό CiU συγκεντρώνει προς το παρόν 47 (είχε όμως 62) έδρες.

Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασιάζοντας τις έδρες του συγκεντρώνει την ίδια ώρα 21 έδρες. Δύο, άλλα, αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν, μαζί, άλλες 15 έδρες του Parlament.

Επομένως : τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας θα μοιραστούν το 60% των ψήφων, κάνει την αναγωγή το Ρόιτερς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε