Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το Ιράν θα κατασκευάσει νέο αντιδραστήρα για την ιατρική πυρηνική έρευνα

Το Ιράν θα κατασκευάσει νέο αντιδραστήρα για την ιατρική πυρηνική έρευνα
Το Ιράν θα κατασκευάσει “σύντομα” ένα νέο αντιδραστήρα ιατρικής πυρηνικής έρευνας, “ισχυρότερο” από αυτόν που διαθέτει σήμερα η Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

 

“Έχουμε προβλέψει να θέσουμε σε λειτουργία αρκετούς αντιδραστήρες στο βόρειο, το νότιο, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, τα οποία θα πωλούμε στις χώρες της περιοχής και στις ισλαμικές χώρες που έχουν ανάγκη” το υλικό αυτό, τόνισε.
 
Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε ότι “και το Ιράν” είχε επεξεργαστεί μια “διπλή στρατηγική” για να απαντήσει σε αυτή των μεγάλων δυνάμεων, που ψήφισαν υπέρ της επιβολής των κυρώσεων λέγοντας ωστόσο ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή για την έξοδο από την ιρανική πυρηνική κρίση.
 
“Αυτή η διπλή στρατηγική βασίζεται από τη μια πλευρά στη συνέχιση ενός ειλικρινούς διαλόγου” με τη διεθνή κοινότητα και “από την άλλη πλευρά στη συνέχιση της πυρηνικής μας ανάπτυξης, που είναι ένα μέσο αντίστασης στις πιέσεις των εχθρών μας”, πρόσθεσε.
 
Το Ιράν παρουσιάζει τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος ως “νόμιμο δικαίωμα” πρόσβασης στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
 
Ο ΟΗΕ έχει εκδώσει από το 2006 έξι αποφάσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι τέσσερις από τις οποίες συνοδεύονται από κυρώσεις.
 
Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τελεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αλλά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της, το Μάιο, ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως το ιρανικό πρόγραμμα προορίζεται για αμιγώς ειρηνική χρήση, καθώς οι επιθεωρητές της δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητεί.
 
Παράλληλα σήμερα το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο καλώντας την κυβέρνηση να περιορίσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).
 
Οι κανονισμοί της NPT είναι αυστηρότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΙΑΕΑ και δεν επιτρέπουν απροειδοποίητες επιθεωρήσεις.
 
Ο νομοθετικός ελιγμός θεωρείται μια τυπική διαδικασία, καθώς το Ιράν έχει μπλοκάρει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από το 2005.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε