Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το τουρκικό σίριαλ που προκαλεί την οργή

Το τουρκικό σίριαλ που προκαλεί την οργή
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2011 | 08:42
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2011 | 08:42

Τουρκική σειρά «έβγαλε» στους δρόµους ακραίους ισλαµιστές. Πέταξαν αυγά στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Έκαναν και παράπονα στην αρχή ραδιοτηλεόρασης.

«Παιδιά του Βυζαντίου», αποκαλούν τους παραγωγούς της νέας τηλεοπτικής σειράς «Μεγαλοπρεπής αιώνας» του τουρκικού Show TV ακραίοι ισλαµιστές στην Τουρκία και απαιτούν να σταµατήσει η µετάδοσή της.
Χθες 200 άτοµα έκαναν πορεία διαµαρτυρίας έξω από το κανάλι προκαλώντας ένταση.
 
Η σειρά η οποία προκάλεσε µεγάλη αίσθηση την περασµένη Τετάρτη, όταν και µεταδόθηκε το πρώτο επεισόδιο της, καταπιάνεται µε την περίοδο του σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1566), ο οποίος θεωρείται από τους πιο σηµαντικούς σουλτάνους της οθωµανικής αυτοκρατορίας και είναι γνωστός ως Κανουνί, δηλαδή νοµοθέτης. Στον ρόλο του σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς είναι ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα Χαλίτ Εργκέντζ από τη σειρά «Χίλιες και µία νύχτες».

Διαδηλωτές πετάνε αυγά στις αφίσες της σειράς. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές πετάνε αυγά στις αφίσες της σειράς. ΦΩΤΟ REUTERS

Με το επιχείρηµα ότι η σειρά δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγµατικότητα, οι 200 διαδηλωτές του Κόµµατος Ευδαιµονίαςτου ισλαµιστή ηγέτη Νετζµετίν Ερµπακάν και της Ενωσης Νέων Ανατολίας έσκισαν αφίσες της σειράς στους δρόµους και έριξαν αυγά. «Κυβέρνηση, µην κοιµάσαι, υπερασπίσου την ιστορία», «να κοπούν τα χέρια αυτών που τα απλώνουν στην οθωµανική αυτοκρατορία», «Ραδιοτηλεόραση, µην κοιµάσαι, δώσε τέλος στο ρεζίλεµα», «παιδιά του Βυζαντίου ενοχλούνται από τον οθωµανισµό» είναι µερικά από τα συνθήµατα των διαδηλωτών, οι οποίοι δεν µπορούσαν να συγκρατήσουν την οργή τους.
 
Στελέχη του κόµµατος προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν. Εξω από τα γραφεία του καναλιού φώναζαν ότι εξαντλήθηκε η υποµονή τους. Η αστυνοµία πήρε δρακόντεια µέτρα ασφαλείας, εµποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο κτίριο. «∆ιαστρέβλωσαν την ιστορική πραγµατικότητα, τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων µας», είπε στην οµιλία του έξω από το κανάλι ο πρόεδρος της νεολαίας του κόµµατος Ισµαήλ Ατζάρ, υποστηρίζοντας ότι έχει κηλιδωθεί η τηλεοπτική οθόνη. «∆εν θέλουµε βρώµικη οθόνη, καλούµε τον λαό να αντιδράσει», είπε ο Ισµαήλ Ατζάρ, τονίζοντας πως, αν δεν διορθωθεί το λάθος, τότε θα ξεκινήσουν εκστρατεία καλώντας τον λαό να σταµατήσει να παρακολουθεί το κανάλι.

Διαδηλωτές ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες. ΦΩΤΟ REUTERSΔιαδηλωτές ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες. ΦΩΤΟ REUTERS
 
Οι διαµαρτυρίες για τη σειρά άρχισαν πριν ακόµη µεταδοθεί. Από τις 11 ∆εκεµβρίου µέχρι τις 6 Ιανουαρίου υπήρξαν 75.000 παράπονα προς την αρχή ραδιοτηλεόρασης της τουρκίας RTÜK. Οι διαµαρτυρόµενοι ενοχλούνται κυρίως επειδή ο σουλτάνος παρουσιάζεται στη σειρά φιλήδονος και λάτρης του αλκοόλ. Ο πρόεδρος του RTÜK Νταβούτ Ντουρσούν δήλωσε ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πρόκειται για σειρά και όχι ντοκιµαντέρ.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook