Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μαδούρο; “Μπαμπά, σταμάτα την αδικία”

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μαδούρο; “Μπαμπά, σταμάτα την αδικία”

Ένας ιδιότυπος “πόλεμος” έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα. Αυτή τη φορά όχι στους δρόμους του Καράκας ή κάποιας άλλης πόλης αλλά στα social media, ανάμεσα στον γιο του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον γιο του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γιμνπράμ Σάαμπ, γιος του Τάρεκ Σάαμπ, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι σιωπά μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο, σόκαρε τη Βενεζουέλα το βράδυ της Πέμπτης (27.04.2017) όταν ανέβασε ένα video στον λογαριασμό του στο YouTube με το οποίο καλεί τον πατέρα του να σταματήσει την αδικία και δηλώνει κι ο ίδιος θύμα της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.

Φοιτητής της Νομικής, ο Γιμνπράμ Σάαμπ κατήγγειλε δημόσια και ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του μέσω του video. Το μήνυμα του νεαρού Σάαμπ μαγνητοσκοπήθηκε το βράδυ της περασμένης Τέταρτης. «Καταδικάζω την βίαιη καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, των οποίων ήμουν κι εγώ θύμα σήμερα. Όπως ήταν ο 20χρονος Χουάν Πάμπλο Περναλέτε, ένας φοιτητής, που πέθανε εξαιτίας της απάνθρωπης χρήσης δακρυγόνων, αφού πυροβολήθηκε στο στήθος» λέει ο νεαρός Σάαμπ και σηκώνοντας το κεφάλι του από το χαρτί, λέει κοιτώντας απευθείας στην κάμερα: «Θα μπορούσα να είμαι εγώ».

«Μπαμπά: αυτήν την στιγμή έχεις την εξουσία να σταματήσεις την αδικία που έχει καταβυθίσει τη χώρα», λέει ο Γιμνπράμ Σάαμπ στο video, όπου εμφανίζεται να διαβάζει το μήνυμά του από ένα χαρτί.

«Σου ζητώ, ως γιος σου και στο όνομα της Βενεζουέλας που υπηρετείς, να αντιδράσεις και να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Κατανοώ, γνωρίζω, ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει», προσθέτει ο νεαρός Σάαμπ.

Δείτε το video

Στο μήνυμα του νεαρού Σάαμπ απάντησε ο γιος του Νικολάς Μαδούρο, ο Νικολάς Μαδούρο Γκέρα με επιστολή που ανέβασε στο twitter, την οποία συνοδεύει με το μήνυμα “με την πατρική αγάπη ενός Τσαβιστή”. «Τα τρία σου λεπτά δημοσιότητας θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Νομίζω ότι θα μπορούσες να έχεις σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσεις στον πατέρα σου, εκφράζοντάς του την αγάπη και την ανησυχία σου και για να τον ακούσεις», αναφέρει ο γιος του προέδρου της Βενεζουέλας.

Και επαναλαμβάνει τη θέση του πατέρα του, πως οι διαδηλωτές είναι τρομοκράτες που, οργανώνοντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από το 2014, προσπαθούν να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα. Και τονίζει πως όσοι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης, χρησιμοποιούν «την αγάπη του πατέρα σου για να χειραγωγήσουν τη χώρα, οι πιέσεις σου σε έναν ελεύθερο άνθρωπο όπως ο Τάρεκ Σάαμπ είναι η επιθυμία για διχασμό, εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα».

Ο γιος του Νικολάς Μαδούρο

Οι δυο νέοι είναι παιδικοί φίλοι. Και αυτό επίσης ανέφερε στην επιστολή του ο Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, που θυμάται πως οι δυο τους έπαιζαν όταν ήταν μικροί και οι πατεράδες τους δούλευαν. Πως μαζί οι γονείς τους συμμετείχαν σε πορείες για να στηρίξουν τον Ούγκο Τσάβες και πως «μαζί φωνάζαμε συνθήματα για την Επανάσταση».

Ο Τάρεκ Σάαμπ δεν αντέδρασε στο video του γιου του. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σχολίασε το θάνατο του νεαρού φοιτητή (του 29ου νεκρού στις διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα στη Βενεζουέλα) λέγοντας πως οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα πληρώσουν. Ο Σάαμπ έχει διατελέσει στο παρελθόν γερουσιαστής και κυβερνήτης, ενώ στο 47ωρο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες είχε συλληφθεί.

Ο Ταρέκ Σάαμπ - Φωτογραφία Reuters

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης είδαν στο βίντεο του νεαρού Σάαμπ την απόδειξη ότι υπάρχει ρήγμα και εντός του τσαβιστικού κινήματος και ελπίζουν ότι το μήνυμα θα τονώσει τους διαδηλωτές ώστε να παραμείνουν στους δρόμους παρά την κούραση, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και την ανυποχώρητη στάση του Καράκας.

«Το έχουμε πει και πριν ότι η Βενεζουέλα δεν είναι διαιρεμένη. Η πλειοψηφία μας θέλει μία αλλαγή και αυτό αφορά και τις οικογένειες εκείνων που σήμερα υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χουάν Αντρές Μεχία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε