Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Β.Κορέα: Αμερικανός καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Β.Κορέας μετά την καταδικαστική απόφαση αμερικανού για παράνομη είσοδο στην χώρα….

 

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας καταδίκασαν σήμερα έναν Αμερικανό υπήκοο σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα γιατί μπήκε στη χώρα παράνομα, απόφαση που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
 
Η Β.Κορέα χρησιμοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν υπηκόους των ΗΠΑ ως πιόνια στις διαπραγματεύσεις της με την Ουάσινγκτον. Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα πίεζε την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό.
 
Τον περασμένο μήνα η απομονωμένη χώρα είχε κάνει γνωστό ότι προσάγει σε δίκη τον 30χρονο Άιτζαλον Μάλι Γκόμες, κάτοικο Βοστόνης, που είχε εισέλθει στη χώρα χωρίς άδεια τον Ιανουάριο.
“Η ενοχή του επιβεβαιώθηκε βάσει των σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα της ΛΔΚ”, μετέδωσε το επίσημο Βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.
 
“Ο κατηγορούμενος ομολόγησε όλα τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείτο. Η παρουσία αντιπροσώπων της Σουηδικής πρεσβείας εδώ για να παρακολουθήσουν την δίκη επιτράπηκε κατ’ εξαίρεσιν μετά από αίτημα της Σουηδικής πλευράς για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ “, σύμφωνα με το KCNA.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.
 
Ο Γκόμες δίδασκε αγγλικά για δυο χρόνια στη Σεούλ και ήταν ενεργός σε Προτεσταντικούς κύκλους πριν κάνει το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, πιθανώς για να στηρίξει τον αμερικανό ιεραπόστολο Ρόμπερτ Παρκ, που είχε και εκείνος μπει στο έδαφος της χώρας την ημέρα των Χριστουγέννων για να καταγγείλει “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” από την Πιονγκγιάνγκ.
 
Ο Παρκ απελευθερώθηκε το Φεβρουάριο–τα Βορειοκορεάτικα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι είχε “ομολογήσει για τα εγκλήματά του”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε