Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βάλτοι χωρίζουν την φωτιά από το Τσερνόμπιλ

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, είναι ο πύρινος εφιάλτης και η ανησυχία είναι

μεγάλη παρά τις διαβεβαιώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων οτι η κατάσταση «δεν παρουσιάζει κίνδυνο».

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στα έλη τύρφης σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον διάσημο πυρηνικό σταθμό.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην κοινότητα Σοσνίβκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου «θα σβήσει σήμερα ή αύριο», εκτίμησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Βικτόρια Ρούμπαν.

Η ζώνη ασφαλείας γύρω από τον σταθμό του Τσερνόμπιλ όπου σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή το 1986 είναι ακτίνας 30 χιλιομέτρων.

Η Ουκρανία πλήττεται όπως και η γειτονική Ρωσία από πρωτοφανή καύσωνα που οδήγησε στην εκδήλωση πολυάριθμων πυρκαγιών σε δάση και έλη τύρφης.

Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης των δασών αποκάλυψε την Τετάρτη ότι οι πυρκαγιές έχουν κατακαύσει 3.000 στρέμματα στην περιοχή Μπριάνσκ στη δυτική Ρωσία, στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, η οποία είχε μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή το 1986.

Υπερβολικοί οι φόβοι λένε επιστήμονες

Υπερβολικούς χαρακτηρίζουν επιστήμονες τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί.

Ακόμη και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα δάση του Μπριάνσκ, τα οποία έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό σκόνη εξαιτίας της καταστροφής του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ το 1986, δεν είναι πιθανό να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια.

«Από τη συνολική ραδιενέργεια στην περιοχή, λιγότερο από το 1% θα καταστεί και πάλι ενεργή«, δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, ειδικός στο θέμα του Τσερνόμπιλ και εμπειρογνώμονας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος.

Ο Βλαντίμιρ Στεπάνοφ, επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει σε δήλωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου: «Τα εργαστήρια συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στις περιοχές που είχαν μολυνθεί κατά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα».

Την ίδια ώρα, η Πυρηνική Αρχή της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας στη φινλανδική ατμόσφαιρα στις περιοχές κοντά στη Ρωσία είναι φυσιολογικά. Οι φινλανδικές αρχές ανέλυσαν δείγματα ατμόσφαιρας απ’ το Ελσίνκι και την παραλιακή περιοχή Κότκα στα νοτιοανατολικά. Τα ποσοστά ραδιενέργειας «βρέθηκαν εντός των φυσιολογικών ορίων, ειδικά τα ποσοστά του Κέσιου 137. Οι μεταβολές στα δείγματα, που αναλύσαμε, είναι αμελητέες για την ανθρώπινη υγεία, ποσότητα ίση μ’ ένα εκατομμυριοστό στοιχείου ραδιενεργού, την ώρα που σε ετήσια βάση ένας Φινλανδός πολίτης αναπνέει 3,7 εκατομμυριοστά».

Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 3 περιφέρειες

Δραματική η κατάσταση στις περιφέρειες της Μόσχας, όπου το 1/4 της σοδειάς των σιτηρών καταστράφηκε και οι αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Τις περιοχές της νότιας Ρωσίας που επλήγησαν επισκέφθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη στις περιφέρειες Βορονέζ και Βλαντίμιρ και στη δημοκρατία Μάρι Ελ.

Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να πάρουν μερίδιο της αγοράς από τον πρώην τρίτο στον κόσμο εξαγωγέα δημητριακών, αν και ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε