Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βαριές ποινές για διαφθορά σε εταιρεία πυρηνικής ενέργειας – Αναστάτωση στον ενεργειακό τομέα

REUTERS
Οι βαριές ποινές σε δύο κορυφαία στελέχη εταιρειών πυρηνικής ενέργειας για διαφθορά, προκαλούν αναστάτωση στον ενεργειακό τομέα.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης για δωροδοκία επεβλήθη στον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Κίνας, στο πλαίσιο της καταστολής της διαφθοράς, προκαλώντας ρίγη αναστάτωσης στον ενεργειακό τομέα.
 
Ο 57χρονος Κανγκ Ριζίν, πρώην πρόεδρος της China National Nuclear Corp, είχε αποστερηθεί ήδη της κομματικής ιδιότητας μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τον προηγούμενο Οκτώβριο.
 
«Ο Κανγκ καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας, διευκόλυνση κερδών για άλλους και πολλαπλή δωροδοκία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Τόσο από το δικαστήριο, όσο και από την οικογένεια και τους δικηγόρους του Κανγκ, δεν έγινε οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Πριν από την πτώση του, ο Κανγκ ήταν ένα από τα 204 μέλη της πανίσχυρης Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και η θέση του ήταν ισοδύναμη με υπουργού.
 
Πρόκειται για το δεύτερο ανώτατο αξιωματούχο κρατικής ενεργειακής εταιρείας που κατηγορήθηκε για διαφθορά εφέτος μετά από τον Τζιανγκ Χινσενγκ, πρώην πρόεδρο της China National Technical Import and Export Corp, η οποία κατασκευάζει ενεργειακές μονάδες.
 
Όπως έλεγαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο 56χρονος Τζιανγκ καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε 20ετή κάθειρξη για τη διαρροή κρατικών μυστικών σε συνδυασμό με μία προσφορά για πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν στο εξωτερικό.
 
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν την καταδίκη του Τζιανγκ, προφανώς επειδή εμπλέκονται κρατικά μυστικά.
 
Οι συλλήψεις του Κάνγκ και του Τζιάνγκ έχουν αναστατώσει τον ενεργειακό τομέα ενώ το Πεκίνο σχεδιάζει μία μαζική ώθηση στην πυρηνική ενέργεια σε μία προσπάθεια να αποκοπεί από τον άνθρακα, το πιο βρώμικο φυσικό καύσιμο.
 
Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει 12 αντιδραστήρες εν ενεργεία με συνολική δυνατότητα παραγωγής 10,15 γιγαβάτ ενώ ο επίσημος στόχος για την πυρηνική της επάρκεια το 2020 παραμένει στα 40 γιγαβάτ, δηλαδή μόλις 5% λιγότερο από τη συνολική σημερινή παραγωγή της και πρακτικά αρκετή να καλύψει ενεργειακά την Ισπανία. Όμως αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το στόχο στα 80 γιγαβάτ, μέχρι το 2020.
 
Σε ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, ο Λι Αϊτάο, ο οποίος επέβλεπε της προστασίας των πολιτιστικών ευρημάτων σε ένα αυτοκρατορικό κήπο στην πόλη Τσενγκντέ, εκτελέστηκε αφού βρέθηκε ένοχος για την κλοπή και πώληση ευρημάτων.
 
Ο Λι καταδικάστηκε επειδή την περίοδο 1993-2002 έκλεψε 259 αντικείμενα και πούλησε 152 με προσωπικό κέρδος 550.000 δολάρια.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε