Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βαριές ποινές σε πέντε διευθυντικά στελέχη ανθρακωρυχείου

REUTERS
Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε διευθυντικά στελέχη ανθρακωρυχείου ως υπαίτιους για τους θανάτους 76 εργαζομένων σε έκρηξη που είχε σημειωθεί το 2009, κρίνοντας πως αγνόησαν τα υψηλά επίπεδα αερίου στις στοές του, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Το δικαστήριο στην κεντρική επαρχία Χενάν καταδίκασε τα τέσσερα από τα στελέχη για την πρόκληση κινδύνου για την δημόσια ασφάλεια. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διευθυντές ορυχείων κρίνονται ένοχοι μιας τέτοιας κατηγορίας, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
Η έκρηξη είχε πλήξει το ανθρακωρυχείο κοντά στην πόλη Πίνγκντιγκσαν την 8η Σεπτεμβρίου 2009 με αποτέλεσμα 76 εργαζόμενοι να βρουν το θάνατο και άλλοι 15 να τραυματιστούν, ανέφερε το Νέα Κίνα.
 
Η κατάρρευση μιας στοάς μερικές ημέρες πριν την έκρηξη είχε καταστρέψει εξοπλισμό εξαερισμού ενώ οι αισθητήρες για τα επίπεδα του αερίου στη στοά είχαν απενεργοποιηθεί με εντολές της διεύθυνσης, σημείωσε.
 
“Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν πλήρως το υψηλό επίπεδο του αερίου στο ορυχείο αλλά παρ’όλ’αυτά έστελναν μεγάλους αριθμούς ανθρακωρύχων να εργαστούν”, δήλωσε ο Γκούο Μπάοσιεν, ανώτατος δικαστικός.
 
Ο διευθυντής του ορυχείου Λι Σίντζουν καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή, η οποία συνήθως μετατρέπεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο Λι καταδικάστηκε επίσης για παραχάραξη της σφραγίδας ενός πανεπιστημίου ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ασφάλειας διευθυντή ορυχείου.

Ο υποδιευθυντής Χαν Έρτζουν, επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας και υπεύθυνος για τη συντήρηση, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο με διετή αναστολή. Ο Χου Μιν, υποδιευθυντής αρμόδιος για την ασφάλεια, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο Ντενγκ Σουτζούν, υποδιευθυντής αρμόδιος για την παραγωγή, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ο Γιούαν Γινγκζιού, βοηθός διευθυντής, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών για την διοργάνωση παράνομης και επικίνδυνης οικονομικής δραστηριότητας.

 
Τα Κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι διαβόητα για την παραβίαση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας και θεωρούνται τα πιο θανάσιμα στον κόσμο, με πάνω από 2.600 νεκρούς σε δυστυχήματα το 2009, κατά επίσημα στοιχεία–περίπου 7 εργαζόμενους την ημέρα. Ο απολογισμός αυτός θεωρείται υποτιμημένος από αναλυτές και συνδικαλιστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε