Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Χαστούκι” Τραμπ στον Ερντογάν! – Τον “γείωσε” για τον Γκιουλέν

“Χαστούκι” Τραμπ στον Ερντογάν! – Τον “γείωσε” για τον Γκιουλέν

– Απελευθέρωσε εσύ τον αμερικανό πάστορα που κρατάς στις τουρκικές φυλακές και το συζητάμε, φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Ερντογάν!
– Καταγγελίες ότι τούρκοι αστυνομικοί με πολιτικά από την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον χτύπησαν με μανία κούρδους διαδηλωτές – ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
– Παγωμένο το κλίμα στην συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Προπέτασμα καπνού ήταν η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει το περίφημο Blair House, τον ξενώνα δηλαδή του προέδρου των ΗΠΑ, για να μείνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε στον Τούρκο ομόλογό του το ιστορικό κτίριο για να τον φιλοξενήσει, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται. Μάλλον για να του χρυσώσει το χάπι. Γιατί Γκιουλέν στις βαλίτσες του δεν θα πάρει φεύγοντας από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το mignatiou.com ο Ερντογάν έθεσε το θέμα της απέλασης και παράδοσης στην Τουρκία του Ιμάμη Γκιουλέν, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ του απάντησε ότι βρίσκεται φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές και ένας Αμερικανός πάστορας, ο Αντριου Μπράνσον, και πρέπει να τον απελευθερώσεις αμέσως.

Το αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετά την αναχώρηση του κ. Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο και αφού απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ιμάμης Γκιουλέν πρέπει να συλληφθεί πάραυτα με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε η τουρκική κυβέρνηση και στον κ. Τραμπ και στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο πάστορας Μπράνσον συνελήφθη στη Σμύρνη τον περασμένο Οκτώβριο και φυλακίστηκε αμέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρέμεινε χωρίς δίκη για δύο μήνες στη φυλακή. Ακολούθησε, το Δεκέμβριο, η παρουσίασή του ενώπιον δικαστηρίου όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Παραμένει και σήμερα στη φυλακή.

Οι διαφωνίες ήταν πολλές στην συνάντηση των δυο ανδρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε το τελεσίγραφο του κ. Ερντογάν για ακύρωση της απόφασης εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας (YPG). Δημόσια, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της βαθιάς και πολύπλευρης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Πάντως ο Τραμπ, δεν έκανε καμία αναφορά -όπως ο προηγούμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα- στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων όπως και στο «στήσιμο» ενός αυταρχικού και στρατοκρατούμενου καθεστώτος. Αυτό εκνεύρισε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και πολλούς βουλευτές και γερουσιαστές, όμως ο Λευκός Οίκος δεν δίνει καμία σημασία. Όπως τονίστηκε ο Λευκός Οίκος του κ. Τραμπ, ενδιαφέρεται περισσότερο να συνάπτει συμφωνίες για το καλό της Αμερικής, παρά να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους για τη στάση του κ. Ερντογάν, απ’ εδώ και πέρα, εναντίον των Κούρδων του YPG. Παρά το γεγονός ότι προειδοποίησαν σε όλα τα επίπεδα τον Τούρκο πρόεδρο, να μην κτυπήσει ξανά τους Κούρδους μαχητές, εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να το επιχειρήσει και πάλι ως επίδειξη δύναμης, μετά την αποτυχία του να πείσει τον κ. Τραμπ, να ακυρώσει την απόφασή του για την αποστολή σημαντικού στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στους Κούρδους.

Επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν εννέα άτομα, ενώ τέσσερα άλλα τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι μπράβοι του Ταγίπ Ερντογάν βγήκαν από την τουρκική πρεσβεία και επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν εναντίον του προέδρου της Τουρκίας και ειδικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. 

πηγη: mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε