Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Χαστούκι” Τραμπ στον Ερντογάν χωρίς τον όρο γενοκτονία

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ήταν μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αρκετή για να κάνει “μπαρούτι” τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν και μάλιστα τη στιγμή που οι δυο άνδρες έμοιαζαν πιο… κοντά από ποτέ.

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μη χρησιμοποίησε τον όρο (“κόκκινο πανί” για τους Τούρκους) γενοκτονία αλλά η δήλωσή του ήταν τόσο ισχυρή όσο δεν θα ήθελε ο Τούρκος ομόλογός του.

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί άνθρωποι».

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ. Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για να… “γλυκάνει” τις αντιδράσεις του Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά μετά από οκτώ χρόνια αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο χωρίς να τηρήσει (και αυτή) την υπόσχεσή του, θέλοντας να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε