Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Χιλή: 20ή ημέρα απεργίας στο μεταλλείο Κογιαουάσι

REUTERS
Η διεύθυνση του μεταλλείου Κογιαουάσι στη Χιλή ανακοίνωσε πως έπεισε άλλους 30 απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει η πλειοψηφία των εργαζομένων να σταματήσει την απεργιακή κινητοποίηση, που συμπλήρωσε ήδη 20 ημέρες.

Στελέχη της διεύθυνσης του Κογιαουάσι –το οποίο ανήκει στις εταιρίες Xstrata και Anglo American– έλεγαν ότι 200 εργαζόμενοι, ή το 13% των 1.551 συνδικαλισμένων εργατών, έχουν σταματήσει την απεργία αφότου κηρύχθηκε, πάντως το συνδικάτο λέει πως εκτιμά ότι τα μέλη του τα οποία έπαψαν να απεργούν είναι πολύ λιγότερα.
 
Νωρίς χθες Τετάρτη, αφότου η προθεσμία που είχε ορίσει παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα, η διεύθυνση του ορυχείου ανακοίνωσε ότι δίνει στους εργαζόμενους άλλες τρεις ημέρες προθεσμία για να αποδεχθούν την προσφορά της για τη συλλογική σύμβαση και προσφέροντας μπόνους 29.000 δολαρίων εάν δεχθούν να επιστρέψουν. Η Διαδικτυακή εφημερίδα του συνδικάτου πάντως σημείωσε ότι τοπικό εργατοδικείο ενδέχεται να εμποδίσει την εφαρμογή της προσφοράς αυτής. Η διεύθυνση του Κογιαουάσι ανέφερε ότι δε γνωρίζει να υπάρχει καμιά σχετική απόφαση.
 
Οι απεργοί που θα αποφασίσουν να συνεχίσουν την κινητοποίηση και μετά την Παρασκευή θα υποστούν μείωση του μπόνους που τους προσφέρεται στις 25.000 δολάρια, σύμφωνα με την διεύθυνση της επιχείρησης. Εάν πάνω από τους μισούς από τους εργαζόμενους αποδεχθούν την προσφορά–η οποία περιλαμβάνει αύξηση μισθών 16,4% τους επόμενους 40 μήνες–η απεργία θα έχει ουσιαστικά τελειώσει. Αλλά εκατοντάδες εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δεχθούν έως ότου η διεύθυνση δεχθεί να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες διαπραγματεύσεις και έκαναν πορεία στην πόλη Ικίκε στη βόρεια Χιλή χθες σε μια επίδειξη δύναμης.
 
“Η στρατηγική της διεύθυνσης έχει σκοπό να υποβαθμίσει τους εργαζόμενους”, είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μεταλλείο χαλκού Μανουέλ Μουνιός, με εκατοντάδες απεργούς δίπλα του. “Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και δεν έχουμε καμιά βιασύνη να τους πιέσουμε”. Η διεύθυνση του Κογιαουάσι ανέφερε ότι η προσφορά της είναι “η τελική” και δε θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις· χθες κατηγόρησε το συνδικάτο για “συστηματική παραπληροφόρηση που πλήττει τους εργαζομένους μας”.
 
Η εργασιακή ένταση σημειώνεται ενώ η τιμή του χαλκού διεθνώς βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Η κινητοποίηση είναι η μεγαλύτερη σε ιδιωτικό μεταλλείο από το 2006 και σύμβουλος του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.
 
Οι μεταλλωρύχοι στο Κογιαουάσι συνέχισαν να απεργούν παρότι οι εργαζόμενοι στο κοντινό ορυχείο Λος Πελάμπρες δέχθηκαν πολύ χαμηλότερες αυξήσεις στη συλλογική τους σύμβαση. Η διεύθυνση του Κογιαουάσι υποστήριξε χθες ότι η εξόρυξη και οι παραδόσεις χαλκού συνεχίζονται κανονικά βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που περιλάμβανε την πρόσληψη εκτάκτων. 44.000 τόνοι υγρού μικτού μεταλλεύματος χαλκού θα σταλούν την Δευτέρα στην Ιαπωνία, ανέφερε. Η ποσότητα ισούται με σχεδόν 12.000 τόνους καθαρού χαλκού, ή μια εβδομάδα παραγωγής. Ωστόσο το συνδικάτο ανέφερε ότι η απεργία έχει πλήξει σοβαρά την παραγωγή στο μεταλλείο, που λένε ότι λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε