Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Χιλή: Λεηλασίες, συλλήψεις και απελπισία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Κονσεπσιόν της Χιλής, επίκεντρο του φονικού σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, συνεχίζεται καθώς η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου. 795 οι νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης καθώς οι στρατιώτες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο τις λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ και μαγαζιά που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθηκαν αφού πρώτα λεηλάτησαν και μετά έκαψαν ένα πολυκατάστημα. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει πως πρόκειται να στηθεί αερογέφυρα με την πρωτεύουσα Σαντιάγο, για την παροχή βοήθειας, αλλά ο κόσμος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση καθώς για πολλοστή μέρα δεν έχει ηλεκτρικό, νερό, φαγητό.  

Φορτηγό που θα μεταφέρει στην Κονσεπσιόν φαγητό, νερό και στρώματα έχει «κολλήσει» στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί από τον στρατό και θα παραμείνει εκεί έως ότου να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC.

Την ώρα που οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται, η ασφάλεια μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές της Χιλής. Πολλοί κάτοικοι της Κονσεπσιόν τονίζουν ότι οργανώνουν ένοπλες ομάδες για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Με εντολή της κυβέρνησης, που καταδίκασε τη λεηλασία και την εγκληματικότητα, στην πόλη βρίσκονται ήδη 7.000 στρατιώτες. Συνολικά στη χώρα έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί 14.000 στρατιώτες.

Η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ έκανε έκκληση για ηρεμία. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία που υπάρχει, όμως καταλαβαίνουμε επίσης ότι γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Δεν θα το ανεχτούμε», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ο κόσμος αγανακτεί και διαμαρτύρεται για το γεγονός πως η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη.

Όσο οι μέρες περνούν, αναδύεται όλο και περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής και η ανάγκη για άμεση οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Το ύψος της οικονομικής ζημίας από τον καταστροφικό σεισμό ανέρχεται –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- σε 33 εκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Royal and Sun Alliance.

Στο Σαντιάγο βρίσκεται ήδη από το πρωί της Τρίτης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που θα συναντηθεί τόσο με την Μπατσελέτ αλλά και τον διάδοχό της (αναλαμβάνει στις 11 Μαρτίου τα καθήκοντά του), Σεμπαστιάν Πινέρα. 
Η Χιλή έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για ένα νοσοκομείο εκστρατείας, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και συστήματα καθαρισμού νερού.

Διαβάστε επίσης
Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης, μίκρυνε η μέρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε