Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χωρίς τέλος ο “πόλεμος” ΗΠΑ – Τουρκίας

Χωρίς τέλος ο “πόλεμος” ΗΠΑ – Τουρκίας

Η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι δεδομένη και η συμπεριφορά των μπράβων του Ερντογάν στα επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον είναι το… κερασάκι στην “τούρτα” της έντασης.

Το νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις των δυο πλευρών είναι η απόρριψη, από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ψηφίσματος υψηλόβαθμων μελών του Κογκρέσου που καταδικάζει τις συμπλοκές που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών ασφαλείας του Τούρκου προέδρου, έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου, λίγο μετά την πρώτη (όχι καλή) συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι ηγέτες των δύο κομμάτων στη Βουλή καταδικάζουν στο ψήφισμα τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούν την παραπομπή παραβατών στη δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεΐν Μουφτούογλου αποκάλεσε το ψήφισμα “ένα μονομερές ψήφισμα που διαστρεβλώνει τα δεδομένα” και πρόσθεσε ότι τα όσα έγιναν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών.

“Το γεγονός (…) προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της άρνησης των αμερικανικών αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, παρά επανειλημμένες επίσημες προειδοποιήσεις”, είπε σε δήλωσή του ο Μουφτούογλου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα σε διαμαρτυρία για τη μεταχείριση του τουρκικού προσωπικού ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια – όπου τραυματίστηκαν 11 άτομα, μεταξύ των ένας αστυνομικός, ενώ συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα για βιαιοπραγίες – σε βάρος Κούρδων διαδηλωτών, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον περιέγραψε το περιστατικό ως μια «βίαιη επίθεση» εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε