Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αίγυπτος: Αίμα και όλεθρος “βασιλεύουν” στο Βόρειο Σινά – Εκατοντάδες νεκροί από την χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική επίθεση

Αίγυπτος: Αίμα και όλεθρος “βασιλεύουν” στο Βόρειο Σινά – Εκατοντάδες νεκροί από την χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική επίθεση

– Γέμισε πτώματα τέμενος στο Βόρειο Σινά
– 235 νεκροί και 130 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός της ανείπωτης τραγωδίας
– Η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου
– Drones του στρατού βομβάρδισαν και σκότωσαν 15 από τους δράστες
– Πρωτοφανής η μέθοδος των τρομοκρατών προκειμένου να σκοτώσουν ακόμα περισσότερους
– Εικόνες και βίντεο

Μόνο ο τρόμος “βασιλεύει” πλέον στις καρδιές των ανθρώπων στο Βόρειο Σινά, μετά την τρομοκρατική επίθεση στοίχισε την ζωή σε 235 άτομα. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ άλλοι 130 είναι τραυματίες, ενώ και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι… ευμετάβλητοι.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Πρόεδρος Αιγύπτου: Θα απαντήσουμε με σφοδρότητα

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι  κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα». «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Εκτέλεση δραστών από drone το στρατού

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ οπλισμένα drones του στρατού ακινητοποίησαν 2 οχήματα 4×4, στα οποία επέβαιναν οι δράστες του μακελειού, και σκότωσαν 15.

Συγκεκριμένα με το που εντόπισαν τα οχήματα στην περιοχή Αλ-Ρίσα, τα βομβάρδισαν.

Πως έγινε το μακελειό στο τζαμί – Πρωτοφανής μέθοδος

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για την επίθεση είναι σοκαριστικά. Μασκοφόροι περικύκλωσαν το τζαμί και άρχισαν να πυροβολούν. Στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά μπήκαν μέσα και ανατινάχτηκαν!

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος να ξεφύγει και όσοι από τους δράστες είχαν μείνει έξω γάζωναν όποιον προσπαθούσε να ξεφύγει! Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες πυροβολούσαν ακόμα και τα ασθενοφόρα!

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν μια βόμβα προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των πιστών στη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Το τέμενος βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για το τέμενος Αλ Ραουντά στο κέντρο της πόλης Μπιρ Αλ Αμπντ.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ

https://twitter.com/Mm_sebak/status/934045483517038593

https://twitter.com/sinai_news_1/status/934032449004359681

https://twitter.com/ElBaladOfficial/status/934035474250952705

https://twitter.com/Mahmoud_Gaza1/status/934031097196961792

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές “αιρετικούς” και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.
Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή τουο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το “φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα” και ότι άλλοι είναι εκείνοι που “υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία”.

Μηνύματα από όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την “κυνική επίθεση” ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια “θρασύδειλη” πράξη. “Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά” τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε “αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφασε τη βαθύτατη θλίψη του για “αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια”.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό. Τον Φεβρουάριο, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.

Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο. Πέρσι, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε “μαγεία”. Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να “μετανοήσουν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις