Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο εθνικισμός σκότωσε το ποδόσφαιρο – Απίστευτες εικόνες και ξύλο στο Σερβία – Αλβανία – Ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού πίσω από τα επεισόδια

Ο εθνικισμός σκότωσε το ποδόσφαιρο – Απίστευτες εικόνες και ξύλο στο Σερβία – Αλβανία – Ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού πίσω από τα επεισόδια

– Ελικοπτεράκι με τη σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας” τίναξε στον αέρα το παιχνίδι Σερβίας – Αλβανίας
– Άγρια επεισόδια και απίστευτο ξύλο ακόμη και μεταξύ των παικτών
– Ο Μίτροβιτς “κατέβασε” τη σημαία και τότε ξεκίνησαν όλα
– Συνελήφθη ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ως υποκινητής των επεισοδίων!
– Τον άφησαν ελεύθερο μετά από λίγες ώρες
– Το παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2016 δεν τελείωσε ποτέ
– ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO

Είναι από εκείνες τις μέρες που τις χαρακτηρίζουμε “μαύρες” για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα. Μέρες για τις οποίες θα χύσουμε μερικά κροκοδείλια δάκρυα και θα τις ξεχάσουμε. Μέχρι να τις ξαναζήσουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εθνικισμός κάνει την εμφάνισή του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι μια ακόμα φορά. Ούτε και είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν σοβαρά επεισόδια. Το θέμα εδώ, στο παιχνίδι της Σερβίας με την Αλβανίας στο Βελιγράδι, είναι πως ήταν οι παίκτες που έπαιξαν το ξύλο. Ξύλο απίστευτης αγριότητας.






Όλα ξεκίνησαν με το ματς στο 41ο λεπτό όταν στον ουρανό του Βελιγραδίου έκανε την εμφάνισή του ένα ελικοπτεράκι. Είναι πάνω του μια σημαία. Ήταν η σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας” (η οποία απεικονίζει ως μέρος της Αλβανίας την Ήπειρο, την Κέρκυρα, μέρος της Μακεδονίας, τη Σερβία, τα Σκόπια και το Κόσοβο), η οποία έγραφε και τη λέξη “Αυτόχθονες”. Ο Στέφαν Μίτροβιτς την κατέβασε και τότε ξεκίνησαν όλα.





Άγριο ξύλο μεταξύ των παικτών, γιατί οι διεθνείς της Αλβανίας αντέδρασαν όταν ο Σέρβος παίκτης κατέβασε τη σημαία! Οι παίκτες της Αλβανίας “έπεσαν” πάνω του για να του πάρουν τη σημαία, οπαδοί της Σερβίας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, ένας από αυτούς γρονθοκόπησε Αλβανό παίκτη και τα επεισόδια γενικεύτηκαν σε χρόνο dt.

Η αστυνομία έβγαλε όλους τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαιτητές αποφάσισαν να συνεχιστεί ο αγώνας.
Η αλβανική ομοσπονδία ωστόσο ζήτησε να εκκενωθεί το στάδιο για να επιτρέψει την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και έτσι ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και το θέμα παραπέμπεται στην UEFA.





Οι παίκτες των φιλοξενούμενων αποφάσισαν να αποχωρίσουν αλλά φτάνοντας στη φυσούνα τους περίμεναν κάποια “καλά παιδιά” με άγριες διαθέσεις!

Οι εικόνες είναι δύσκολο να περιγραφούν. Είναι ίσως από τα πιο άγρια επεισόδια που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό γήπεδο. Το πιο τρομακτικό είναι ο λόγος. Και η αντίδραση των παικτών της Αλβανίας. Ξύλο μεταξύ παικτών, μεταξύ εκείνων που υποτίθεται ότι πρέπει να δείχνουν ψυχραιμία για να μην “φουντώνουν” το πλήθος.




Το παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2016 διακόπηκε. Λίγη σημασία έχει…

Ο αδερφός του πρωθυπουργού…

Και ποιος είναι ο υπεύθυνος για όλα αυτά; Σύμφωνα με την σερβική αστυνομία ο αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα! Ο Όλσι Ράμα συνελήφθη ως υπεύθυνος του επεισοδίου με τη σημαία και μάλιστα συνελήφθη ενώ βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.






Η αστυνομία, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, έχει βάσιμες υποψίες ότι ο Όλσι Ράμα προκάλεσε το επεισόδιο.







Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.

Έρχεται τιμωρία για τη Σερβία

Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί εκ προοιμίου “υψηλού κινδύνου” και είχε αποφασιστεί να μην μεταβούν στο Βελιγράδι Αλβανοί φίλαθλοι.

Τα σερβικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Σερβία θα τιμωρηθεί από την UEFA ως διοργανώτρια και αυτό που, όπως τονίζουν, απομένει είναι να δούμε τι θα γίνει με τους παίκτες της Αλβανίας που επιτέθηκαν στον Στέφαν Μίτροβιτς.

Ο αρχηγός της Σερβίας Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης.

“Για εμάς, το πλέον σημαντικό είναι ότι ως ομάδα ήμασταν συνέχεια πλάι στην ομάδα της Αλβανίας και προσφέραμε στήριξη στους παίκτες” είπε και πρόσθεσε: “Είναι λυπηρό ότι το ποδόσφαιρο πέρασε στη δεύτερη θέση”.
Ο Σέρβος “κάπτεν” είπε ακόμη πως οι παίκτες της Αλβανίας αισθάνθηκαν πως δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν ύστερα από τη διακοπή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters – EPA

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε