Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ασάνζ προς Ομπάμα: “Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών”

Ασάνζ προς Ομπάμα: “Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών”
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks και ευχαρίστησε τον Ισημερινό για το άσυλο που του χορήγησε

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε δημοσίως σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και ευχαρίστησε όσους τον έχουν βοηθήσει, κυρίως τη χώρα αυτή που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «το κυνήγι μαγισσών» εναντίον του ιστότοπου.
 
«Όπως απειλείται ο WikiLeaks, έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας», είπε ο Ασάνζ που φορούσε μπλε πουκάμισο και καφέ γραβάτα.
 
«Ζήτησα από τον (αμερικανό) πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks», πρόσθεσε.
 
Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.
 
Εξάλλου, ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, όμως δεν είπε τίποτε για να επόμενα σχέδιά του.
 
Ο ιδρυτής του WikiLeaks έκανε αυτές τις δηλώσεις από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου, την ώρα που από κάτω είχαν παραταχθεί βρετανοί αστυνομικοί με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου.
 
Ο Ασάνζ μίλησε περίπου 10 λεπτά προτού επιστρέψει στο εσωτερικό της πρεσβείας.

 

“Είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη αν φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει, και εκδοθεί στη Σουηδία”, δήλωσε νωρίτερα η μητέρα του.

Η Κριστίν Ασάνζ είπε ότι ο γιος της της έχει πει πως οι κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του στη Σουηδία είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο «να με συλλάβουν για να εκδοθώ στις ΗΠΑ, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Η μητέρα του 41χρονου Αυστραλού έκανε αυτές τις δηλώσεις από το σπίτι της στο Μπρίσμπεϊν λίγες ώρες προτού ο ίδιος ο Ασάνζ εκφωνήσει την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την χορήγηση ασύλου από τον Ισημερινό.

«Τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπε: ‘Είναι πολύ απλό, μαμά. Αν με ανακρίνουν στη Σουηδία θα πρέπει είτε να απορρίψουν την υπόθεση ή να μου απαγγείλουν κατηγορίες’», σημείωσε η Κριστίν Ασάνζ στην τηλεφωνική της συνέντευξη.

«Με άλλα λόγια θέλουν να οδηγήσουν τον Τζούλιαν στη Σουηδία και να τον φυλακίσουν προτού τον ανακρίνουν (…) εκεί θα του απαγγελθούν κατηγορίες από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Κριστίν Ασάνζ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν συμφωνήσει με τις αμερικανικές αρχές να βάλουν τον γιο της φυλακή.

Η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε την έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της αυστραλιανής κυβέρνησης. «Είναι απαράδεκτο», είπε η Κριστίν Ασάνζ. «Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ έκανε μόνο μια δήλωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις ΗΠΑ ώστε να διωχθεί δικαστικά ο WikiLeaks».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ νιώθει «μάχιμος», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Ευχαρίστησε τους πολίτες του Ισημερινού και κυρίως τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα που του χορήγησαν άσυλο» και «ζήτησε από τον δικηγόρο του να κινηθεί δικαστικά ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του WikiLeaks, τα δικά του και αυτά όλων όσοι ερευνώνται», πρόσθεσε ο Γκραθόν λίγη ώρα πριν τις προγραμματισμένες δηλώσεις του ίδιου του Ασάνζ.

Διαβάστε

Και διπλωματικός “πόλεμος Σουηδίας – Ισημερινού για τον Ασάνζ

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με τον Ασάνζ

Την Κυριακή θα εμφανιστεί ο Ασάνζ – Θα κάνει δηλώσεις έξω απο την πρεσβεία του Ισημερινού


 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε