Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν πείθει η επιτροπή του Ισραήλ – Απειλή κυρώσεων από την Άγκυρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επικρίσεις εντός και εκτός συνόρων συγκεντρώνει η επιτροπή που συστάθηκε από το Ισραήλ για να ερευνήσει τα γεγονότα της 31ης Μαΐου και τη δολοφονική επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας». Απειλεί με κυρώσεις η Τουρκία.

Η επιτροπή που προέκυψε μετά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ αποτελείται από συντηρητικούς και προχωρημένης ηλικίας δικαστές και από ξένους παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου και χωρίς να έχει το δικαίωμα να ανακρίνει τους στρατιώτες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μίκησε για «ανεξάρτητη δημόσια επιτροπή» που «απαντά» σε δύο ανάγκες: «να διαφυλαχθεί η ελευθερία δράσης των στρατιωτών μας και να αποδειχθεί ότι οι ενέργειές μας είχαν αμυντικό χαρακτήρα και ήταν άρα δικαιολογημένες από πλευράς διεθνούς δικαίου».

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή δε θα μπορεί να ανακρίνει απ’ ευθείας τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο επεισόδιο, με εξαίρεση τον αρχηγό του επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η επιτροπή έχει στόχο να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την αναχαίτιση του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

«Ο στόχος είναι να δοθεί μια απάντηση στον κόσμο που έθεσε υπό κατηγορία το Ισραήλ», γράφει η δεξιά εφημερίδα Χαγιόμ, η οποία πρόσκειται στον Νετανιάχου. «Είναι φανερό πως αυτή η επιτροπή είναι εξωτερικής χρήσης. Ο στόχος της δεν είναι να ερευνήσει ούτε να εξετάσει κατά πόσον είναι βάσιμες οι αποφάσεις της πολιτικής ή της στρατιωτικής ιεραρχίας», εκτιμά η μεγάλης κυκλοφορίας Γεντιότ Αχαρονότ, η οποία αναφέρεται ειρωνικά στην προχωρημένη ηλικία των ισραηλινών μελών της.

Η πρώτη που εξέφρασε το σκεπτικισμό της για την επιτροπή είναι η Τουρκία. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το Ισραήλ, μια χώρα που διέπραξε μια τέτοια ενέργεια εναντίον μιας μη στρατιωτικής νηοπομπής σε διεθνή ύδατα, θα οδηγήσει σε αμερόληπτη έρευνα», τόνισε ο Τούρκος Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα επιμένει στη συγκρότηση μιας επιτροπής έρευνας υπό τον άμεσο έλεγχο του ΟΗΕ, σε μια έρευνα αμερόληπτη με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Ισραήλ. Αν το αίτημά της δε γίνει δεκτό, ο Νταβούτογλου απείλησε πως η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει μονομερώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να επιβάλει κυρώσεις. 

Κατά τον Μαχμούντ Αμπάς, που συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Νικολά Σαρκοζί, το σχήμα της επιτροπής δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είμαστε όλοι απολύτως σύμφωνοι με την επιτροπή έρευνας όπως αυτή αναφέρεται στην τελική δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη σύνοδό του την 1η Ιουνίου», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για την άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του.

«Για να βγει ο πληθυσμός του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας από την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί, δεν αρκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η μόνη διαρκής λύση συνίσταται στην άρση του αποκλεισμού», αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Αποκλεισμός της Γάζας: ούτε μια χρονιά ακόμη».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να φροντίσει ώστε να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας. Η ΔΕΕΣ εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την τύχη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, η απαγωγή του οποίου, πριν από τέσσερα χρόνια, έγινε αφορμή για την επιβολή του αποκλεισμού, ο οποίος στη συνέχεια ενισχύθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, το 2007.

«Η Χαμάς συνέχισε να αγνοεί τις εκκλήσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για πρόσβαση στον Γκιλάντ Σαλίτ. Αρνήθηκε επίσης κάθε επαφή με την οικογένειά του», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕΣ, η οποία απευθύνει έκκληση για την αξιοπρεπή και ανθρωπιστική μεταχείρισή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε