Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Έφυγε νωρίς ένας μεγάλος αμφισβητίας

Το όνομά του και η πορεία του συνδέθηκαν με όλα τα κινήματα του κόσμου και ο Κρίστοφερ Χίτσενς το μόνο που δεν κατάφερε να αμφισβητήσει ήταν ο καρκίνος.

Μεγάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο βρετανός Κρίστοφερ Χίτσενς.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από το αμερικανικό περιοδικό «Vanity Fair». “Δεν θα υπάρξει άλλος σαν τον Κρίστοφερ”, ήταν ο τίτλος της ανάρτησης στο site. Είχε χτυπηθεί από το καρκίνο στον οισοφάγο το 2010.

Ο διευθυντής του αμερικανικού περιοδικού Vanity Fair, Γκρέντον Κάρτελ περιέγραψε τον Κρίστοφερ Χίτσενς ως άνθρωπο δαιμονισμένης οξύνοιας, ο οποίος ήταν “τόσο δεινός στο γραπτό, όσο και στο μπαρ”.

“Οσοι τον διάβαζαν, αισθάνονταν ότι τον γνώριζαν, και όσοι τον γνώριζαν ήσαν ευλογημένες ψυχές”.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ το 1949, αποφοίτησε από την Οξφόρδη το 1970 και άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα στη Βρετανία (New Statesman), πριν μετοικήσει στη Νέα Υόρκη το 1981 και στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον, όπου εργάσθηκε αρχικά ως ανταποκριτής του περιοδικού The Nation. Οταν έγινε αμερικανός πολίτης το 2007, διατήρησε παράλληλα την βρετανική υπηκοότητα .

Συνεργάσθηκε με πληθώρα εντύπων, ανάμεσά τους τα The Times Literary Supplement, Vanity Fair, Daily Express, London Evening Standard, Newsday και The Atlantic.

Εγραψε 17 βιβλία, ανάμεσά τους “The Trial of Henry Kissinger”, “God is not Great: How Religion Poisons Everything” και τα απομνημονεύματά του “Hitch-22”, που εκδόθηκαν το 2010.

Τον Ιούνιο 2010 διαγνώσθηκε με καρκίνο του οισοφάγου και περιέγραψε την πορεία του προς το τέλος από τη στήλη του στο Vanity Fair.

Τον Αύγουστο 2010 έγραφε: “Μου αρέσει η φαντασίωση του αγώνα. Μερικές φορές θα ήθελα να υποφέρω για μία ευγενή υπόθεση, ή να διακινδυνεύω τη ζωή μου για το καλό των άλλων, αντί να είμαι ένας ασθενής σε πολύ μεγάλο κίνδυνο”.

Σπούδασε στην Οξφόρδη, έζησε στην Αθήνα και στην Κούβα, είδε την μητέρα του να θέτει μόνη της τέλος στην ζωή της στην Αττική, πήγε στην Ιρλανδία όταν ο ΙΡΑ μεσουρανούσε.

Ήταν φίλος με τον ποιητή Τζέιμς Φέντον και τον Σαλμάν Ρούσντι,.

Εχθρός, με τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Μπιλ Κλίντον και τη Μητέρα Τερέζα.

Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρόσφατα η αυτοβιογραφία του “Hitch-22: Αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως” (Μεταίχμιο, 2011).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε