weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Εγινε αυτό που όλοι φοβούνταν – Η ραδιενέργεια μόλυνε την θάλασσα – Οι μετρήσεις την δείχνουν 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό!

Ένα αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, εντοπίστηκε και σε άλλο λαχανικό, το οποίο προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Αυτό το μαρούλι με τα κόκκινα φύλλα, το οποίο παράγεται στη νομαρχία Ιμπαράκι -μεταξύ του Τόκιο και της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα- δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα περίπου 10 λαχανικά από τέσσερις νομαρχίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα των οποίων η πώληση έχει απαγορευτεί.

Το λαχανικό αυτό βρισκόταν σε 15 καφάσια που εντοπίστηκαν στη χονδρική αγορά της Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, και κατασχέθηκαν.

Στο λαχανικό αυτό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα της εβδομάδας την πώληση περισσότερων από 10 λαχανικών και γάλακτος από τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων και η Ιμπαράκι, λόγω του εντοπισμού ενός αφύσικα υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν διέταξε ελέγχους και σε έξι άλλες νομαρχίες, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται κοντά στο Τόκιο.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ταϊβάν, όπως και οι χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.


Χρησιμοποιούν πια γλυκό νερό

Οπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας οι Ιαπωνες άλλαξαν τον τρόπο ψύξης καθώς το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα επιτάχυνε τη διάβρωση και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους.(Διαβάστε την είδηση)

Γεμάτη ραδιενέργεια η θάλασσα

Αυτό ανακοίνωσε η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας. Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Μέσα στο εργοστάσιο οι αρχές εντόπισαν οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο. Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης. Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.

Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco χθες.

Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ’ έτος.

Την ίδια ώρα όλοι όσοι έχασαν τους δικούς τους τους αποχαιρετούν και σήμερα. Σε αυτό βοηθά και ο στρατός ο οποίος φτιάχνει συνεχώς σε υψώματα νεκροταφεία για να αναπαυθούν εκείνοι που χάθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Ο πόνος είναι αβάσταχτος

Μαζικές ταφές σε ύψωμα κοντά στην Μιναμισανρίκου

Θρήνος...

#TAGS MM