Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκδίκηση για τη 18χρονη Έλζα

Tσετσένος συνελήφθη για την δολοφονία πρώην συνταγματάρχη που είχε φυλακιστεί διότι είχε στραγγαλίσει μια νεαρή γυναίκα το 2000, στην διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας,

Ο Γιούρι Μπούντανοφ δολοφονήθηκε στο κέντρο της Μόσχας την 10η Ιουνίου από έναν άνδρα ο οποίος τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στο κεφάλι και διέφυγε, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. “Ο Μαγκομέντ Σουλεϊμάνοφ, από την Τσετσενία, συνελήφθη”, δήλωσε η Όλγα Σουτιάποβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο Σουλεϊμάνοφ και άλλοι αναζητούσαν τον Μπούντανοφ και τον ακολούθησαν στην αυλή της πολυκατοικίας όπου διέμενε για να τον εκτελέσουν.

Πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου είπε στο πρακτορείο πως η δολοφονία του Μπούντανοφ αποτέλεσε εκδίκηση διότι είχε στραγγαλίσει την 18χρονη Έλζα Κουνγκάγεβα στην Τσετσενία το 2000. Αρχικά ο Μπούντανοφ είχε αθωωθεί αφού ομολόγησε μεν πως στραγγάλισε τη νεαρή, αλλά υποστήριξε πως είχε καταληφθεί από προσωρινή παράνοια, διότι νόμιζε πως ήταν ελεύθερη σκοπευτής των ανταρτών.

Καθαιρέθηκε από το βαθμό του συνταγματάρχη και μετατράπηκε σε σύμβολο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία, όπου τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους. Στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους θεωρείτο ήρωας.

Στην επανεκδίκαση της υπόθεσης ο Μπούντανοφ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών αλλά απελευθερώθηκε πρόωρα το 2009, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις στην Τσετσενία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε