Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Εμπάργκο όπλων και… ταξιδιών από την Ε.Ε. για τον Καντάφι!

ΦΩΤΟ REUTERS

Κυρώσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι και της κυβέρνησης του ενέκριναν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εκτός ελέγχου.

Εκτός από το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών “είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ”, διευκρίνισε διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.

Η απόφαση εγκρίθηκε στη Σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ελήφθη γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν αμέσως μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.

Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.

Διαβάστε επίσης
Βομβαρδισμοί στη Βεγγάζη – Κατέρριψαν ελικόπτερο οι αντικαθεστωτικοί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε