Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Επαφές Μέρκελ-Τζιαμπάο μετά τη σύνοδο Ευρώπης-Ασίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο για συνομιλίες βόρεια του Βερολίνου, όπου φιλοξενείται. Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρέθεσαν από κοινού δείπνο, δεν μίλησαν στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους.

Οι κατ’ ιδίαν επαφές –μετά τη σύνοδο ηγετών της Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– αναμενόταν να επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς γερμανοσινικής συνεργασίας καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
 
Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία το 2009 κι ανέβηκε στην πρώτη θέση στις εξαγωγές στην παγκόσμια κατάταξη, θέση που η Ασιατική χώρα διατήρησε παρά τη ραγδαία αύξηση εφέτος των Γερμανικών εξαγωγών που ώθησαν τη χώρα σε έξοδο από την ύφεση.
 
Νωρίτερα χθες Ουέν και Μέρκελ συμμετείχαν στη σύνοδο 46 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ασίας και της ΕΕ, στην διάρκεια της οποίας ευρωπαίοι άσκησαν κριτική στον κινέζο πρωθυπουργό για την διατίμηση του γιούαν.
 
Διπλωμάτες της ΕΕ διαμαρτύρονται συχνά –όπως και η κυβέρνηση και πολιτικοί στις ΗΠΑ– ότι το Πεκίνο κρατά εσκεμμένα αδύναμο το κινεζικό εθνικό νόμισμα ώστε να επιδοτεί έμμεσα τις εξαγωγές και να περιορίζει τις εισαγωγές.
 
Τη σύνοδο, που γίνεται ανά διετία, βασικά απασχόλησαν οι μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια οικονομία εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ειδικότερες διενέξεις.
 
Το προηγούμενο ταξίδι του Ουέν στη Γερμανία είχε γίνει πριν ενάμισι χρόνο· η Μέρκελ επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα εντός 2010.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε