Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανείπωτος θρήνος! 16 μαθητές από τη Γερμανία ανάμεσα στους 150 νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας στις Γαλλικές Άλπεις!

Ανείπωτος θρήνος! 16 μαθητές από τη Γερμανία ανάμεσα στους 150 νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας στις Γαλλικές Άλπεις!

– Και δυο βρέφη ανάμεσα στους νεκρούς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες
– Το αεροπλάνο τύπου Airbus A320 συνετρίβη στη Νότια Γαλλία με 150 επιβαίνοντες
– Συνετρίβη σε υψόμετρο 2.000 μέτρων! – Το Airbus της Germanwings έπεφτε 5.000 πόδια το λεπτό!
– Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ
– Ανήκε στην εταιρεία Germanwings, θυγατρική της Lufthansa
– Ισπανοί, Τούρκοι και Γερμανοί μεταξύ των επιβατών – Δεν υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι λέει το Παρίσι
– 67 οι γερμανοί υπήκοοι σύμφωνα με την Germanwings
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η νεα αυτή αεροπορική τραγωδία έγινε σήμερα λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν αεροπλάνο της θυγατρικής εταιρείας της Lufthansa, Germanwings, με 150 επιβαίνοντες, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ άρχισε ξαφνικά να χάνει ύψος και τελικά συνετρίβη σε υψόμετρο 2.000 μέτρων στις Γαλλικές Άλπεις στην περιοχή της Μπαρσελονέτ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ των 150 επιβατών ήταν 16 μαθητές από την Γερμανία και δυο μωρά!

Εκπρόσωπος της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, στη βορειοδυτική Γερμανία, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές ενός σχολείου της πόλης επέβαιναν στο αεροσκάφος Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, το οποίο συνετρίβη σήμερα στις νότιες γαλλικές Άλπεις.
«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες» ότι οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν μεταξύ των επιβατών του αεροπλάνου, δήλωσε η εκπρόσωπος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας. «Δεν έχουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση», πρόσθεσε η ίδια. Νωρίτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές του λυκείου Γιόζεφ Κένιγκ Γκιμνάζιουμ της Χάλτερν αμ Ζε επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Αυτη είναι μια πρώτη εικόνα από το σημείο που πιστεύεται ότι συνετρίβη το αεροπλάνο
Το Airbus Α320 έχανε 5.000 πόδια το λεπτό! Σύμφωνα τόσο με τις γαλλικές αρχές, επιβάτες και πλήρωμα είναι όλοι νεκροί. Στο σημείο προσπαθούν να φτάσουν σωστικά συνεργεία αλλά η περιοχή είναι πολύ δυσπρόσιτη και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές με ισχυρούς ανέμους και χιονόπτωση.

Το σημείο της συντριβής είναι πιο κοντά στην Μπαρτσελόνα από το Ντίσελντορφ, δήλωσε στο CNN ειδική αναλύτρια για αεροπορικά θέματα.
ΟΙ συντριβές αεροσκαφών στην μέση της πτήσης είναι πολύ σπάνιες, προσθέτει συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνει είτε κατά την προσγείωση είτε κατά την απογείωση.

Το αεροπλάνο έχασε ύψος 14.000 ποδών μέσα σε 6 λεπτά σύμφωνα με τους καταγραφείς πτήσης.
Σύμφωνα με έναν διαδικτυακό καταγραφέα της πτήσης το αεροπλάνο ήταν στα 38.000 πόδια και έξι λεπτά αργότερα ήταν στα 24.000 πόδια!

Αυτό, σύμφωνα με την ειδικό δείχνει ότι ο πιλότος είχε ακόμα τον έλεγχο του αεροπλάνου μεχρι ενος σημείου. Ίσως ο πιλότος να προσπάθησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, πως το αεροπλάνο μετέφερε τουλάχιστον 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.
Το γράφημα του France24 δείχνει το σημείο της τραγωδίας

Την ίδια ώρα οι συγγενείς των επιβαινόντων μεταφέρονται σε ειδική αίθουσα στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Συγγενείς επιβατών φτάνουν στο αεροδρόμιο REUTERS

“Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα”, δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Βαλς.
To Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας 24 ετών και περιλαμβανόταν από το 1991 στον στόλο της Germanwings, σύμφωνα με την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών airfleets.net.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι στην Στουτγάρδη. Συνολικά η εταιρεία έχει 81 αεροπλάνα στον στόλο της και εξυπηρετεί 86 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγράψει κανένα αεροπορικό δυστύχημα.

Η Germanwings ανακοίνωσε πως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης στις 15:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί δήλωσε πως “δεν υπάρχει ουδείς επιζών”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο συνετρίβη σε “μια χιονισμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Εστρόπ, μη προσβάσιμη” από οχήματα, “πάνω από την οποία πέταξαν όμως ελικόπτερα”. Ο ίδιος διευκρίνισε πως “οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές” τη στιγμή του δυστυχήματος και πως το αεροπλάνο δεν ήταν ιδιαίτερα παλιό.

Το χρονικό της συντριβής

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:47 (ώρα Ελλάδας), 52 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ πετούσε στα 5.000 πόδια (ένα ύψος που δεν είναι φυσιολογικό), κοντά στη μικρή πόλη Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια από τις Κάννες, και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που έκανε σκι κοντά στον τόπο του δυστυχήματος και ερωτήθηκε από γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι αφηγήθηκε πως “άκουσε έναν τρομερό θόρυβο”.
Το πλήρωμα ελικοπτέρου της Χωροφυλακής που εστάλη αμέσως στην περιοχή επιβεβαίωσε τη συντριβή, καθώς είδε τα συντρίμμια.
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε: “Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της συντριβής (…) Γίνονται τα πάντα για να καταλάβουμε τι συνέβη και να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τις οικογένειες των θυμάτων στις καλύτερες συνθήκες”. Κινητοποιήθηκε αμέσως ο διυπουργικός πυρήνας για την αντιμετώπιση κρίσεων και σημαντικά σωστικά μέσα εστάλησαν επιτόπου.
“Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες”, υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων “και αναμφίβολα Τούρκοι”. Πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, “αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο”.
Πρόκειται για την πρώτη συντριβή επιβατικού αεροπλάνου σε γαλλικό έδαφος μετά την καταστροφή του Κονκόρντ τον Ιούλιο του 2000 λίγο έξω από το Παρίσι.
Ο πρόεδρος Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, την οποία και διέκοψε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την επίσκεψή του.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε “συγκλονισμένος” από το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε “τραγωδία”. “Εργαζόμαστε στις έρευνες μαζί με τις γαλλικές και τις γερμανικές αρχές”, πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε πως με το μοιραίο αεροπλάνο ταξίδευαν 45 άνθρωποι με ισπανικά ονόματα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε επίσης “συγκλονισμένη” από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα “άλλα ραντεβού” της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Ραχόι. Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι κατευθύνονται στον τόπο του δυστυχήματος. “Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε όλους αυτούς που συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε πως υπάρχει πλήρης κινητοποίηση των αρχών στην περιοχή, ενώ επί τόπου σπεύδει και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, φαίνεται πως πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή και οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε