Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τρόφιμα και φάρμακα έφτασαν αεροπορικώς σήμερα στο νότιο Κιργιστάν, όπου από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 117 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.400.

 

ο αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πόλη Ος μεταφέροντας την βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου του Ος είναι έρημος με εξαίρεση την παρουσία φρουρών ασφαλείας. Ειδικές δυνάμεις περιπολούν στον διάδρομο προσγείωσης και στρατιώτες φρουρούν την κεντρική είσοδο.
 
Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας και υπουργός Οικονομικών Τεμίρ Σαρίγεφ.
 
“Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να τις εντοπίσουμε. Ένοπλες ομάδες κυκλοφορούν από τη μια περιοχή στην άλλη και εμείς δεν διαθέτουμε αρκετές δυνάμεις”, επισήμανε.
 
Η μειονότητα των Ουζμπέκων κάνει λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός τόνισε πως πολλά πτώματα ετάφησαν χωρίς να αναγνωριστούν.
 
Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν.
 
Οι πρόσφυγες που περνούν στα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.
 
Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα εξετάσει σήμερα το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Κιργιστάν, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας.
 
Τα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτική συμμαχία των επτά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών θα συναντηθούν στη Μόσχα για να συζητήσουν τους τρόπους αποκατάστασης της ειρήνης στο Κιργιστάν.
 
Το Σάββατο, ο Μεντβέντεφ απέρριψε αίτημα της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
 
Τέλος, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροσκάφος στο Κιργιστάν για να παραλάβει τους Κινέζους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι είναι αυτοί.
 
Διαβάστε επίσης:

Λουτρό αίματος στο Κιργιστάν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε