Κόσμος

Γράφει ιστορία η Μάλτα: Επιτρέπει καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Μάλτα έγινε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει την περιορισμένη καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση, μετά την έγκριση του σχετικού νόμου από το κοινοβούλιο.

Ο νόμος εγκρίθηκε με ψήφους 36 υπέρ έναντι 27 κατά και επιτρέπει στους ενήλικους κατοίκους στη Μάλτα να έχουν στην κατοχή τους έως 7 γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν έως και 4 φυτά.

Η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο θα παραμείνει παράνομη. Όποιος συλληφθεί να χρησιμοποιεί κάνναβη ενώπιον ανηλίκων θα πληρώνει πρόστιμο μεταξύ 300-500 ευρώ.

Πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τη χρήση και κατοχή μαριχουάνας για «ψυχαγωγικούς λόγους», όμως συχνά οι νόμοι είναι αόριστοι.

Στη Μάλτα ο νόμος προβλέπει επίσης την ίδρυση ενώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούν να παράγουν και να πωλούν κάνναβη στα μέλη τους, τα οποία δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 500.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, είχε ζητήσει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση «ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα», να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης και να μην αναγκάζονται οι χρήστες να καταφεύγουν στη μαύρη αγορά.

Εξήγησε επίσης ότι θέλει να γλιτώσει τους γονείς από το «τραύμα» να βλέπουν τα παιδιά τους να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή κάπνισαν ένα τσιγάρο, διατηρώντας όμως την πίεση στους εμπόρους. «Η διακίνηση ναρκωτικών θα παραμείνει παράνομη», υπογράμμισε.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα καταψήφισε τον νόμο εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση «κανονικοποιεί και θα αυξήσει τη χρήση ναρκωτικών» στη χώρα.Η εφαρμογή και η τήρηση του νόμου θα ανατεθεί σε μια νέα δημόσια υπηρεσία, την Αρχή Υπεύθυνης Χρήσης Κάνναβης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Προ των πυλών ο οικονομικός «στραγγαλισμός» της Τεχεράνης και η απειλή προς τους συμμάχους της
Οι χώρες που δεν συμμετέχουν στα αμερικανικά μέτρα είτε θα συνεισφέρουν «στην απομόνωση του Ιράν» ή θα υποστούν με τη σειρά τους κυρώσεις, ως ακόμη και έξωση από «το σύστημα του δολαρίου»
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γιατί δεν ήρθε η οικονομική «D-Day»: Προειδοποιητική «βολή» των ΗΠΑ στο Ιράν με κυρώσεις – «Θα ανατινάζαμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα»
«Οι ΗΠΑ δίνουν σε όλους την ευκαιρία να διορθώσουν την κακή συμπεριφορά τους» τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την απόφαση να μην επιβληθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις του Τραμπ
Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
9
Αποκάλυψη Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν: «Προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν από τους γιους μου»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διευκρίνισε ποιος από τους γιους του στοχοποιήθηκε - ο Γιαΐρ ή ο Άβνερ - ούτε άλλες πληροφορίες σχετικά με την αναφερθείσα απόπειρα δολοφονίας
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν και τους συμμάχους του – «Να κόψουμε κάθε οικονομική γραμμή ζωής που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς»
Ο Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε τους «διαμεσολαβητές» του Ιράν, να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και να συναλλάσσονται με την Τεχεράνη
REUTERS 6