Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Καναδάς: Η στιγμή της εισβολής του ενόπλου στη Βουλή (VIDEO)

Καναδάς: Η στιγμή της εισβολής του ενόπλου στη Βουλή (VIDEO)

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν βήμα βήμα τις κινήσεις του Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, του ένοπλου άνδρα που σκότωσε έναν φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα και μετά μπήκε στη Βουλή του Καναδά ανοίγοντας πυρ κατά πάντων.

Τα video με τις κινήσεις του 32χρονου ενόπλου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν τρομοκρατημένοι μόλις βλέπουν τον άνδρα με το όπλο στο χέρια να τρέχει προς το μέρος τους.

Αρχικά, φαίνεται ο Μπιμπό να φτάνει το αυτοκίνητό του στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου πυροβόλησε και σκότωσε τον 24χρονο φρουρό Νέιθαν Σιρίλο. Στη συνέχεια, φεύγει από το σημείο της δολοφονίας τρέχοντας, κλέβει ένα αυτοκίνητο και μπαίνει στη Βουλή. Ανοίγει κι εκεί πυρ, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του φρουράρχου.

br>

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μπιμπό έδρασε μόνος του και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με άλλη επίθεση εναντίον δύο στρατιωτών που σημειώθηκε στο Κεμπέκ τη Δευτέρα.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών, ήταν Καναδός όμως ενδέχεται να είχε και υπηκοότητα Λιβύης, δήλωσε ο Μπομπ Πόλσον αρχηγός Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επίθεση κατά στρατιωτών

Τη Δευτέρα ο 25χρονος Μαρτίν Ρουλό χτύπησε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του δύο πεζούς στρατιώτες, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο αυτές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Πόλσον.

Ο 32χρονος, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Καναδά στις 2 Οκτωβρίου, βρισκόταν «στην πόλη για να διευθετήσει ένα θέμα που σχετιζόταν με την απόκτηση διαβατηρίου», επεσήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Στους ελέγχους που διεξήγαγε η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία προκειμένου να του χορηγηθεί διαβατήριο δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, αν και στο ποινικό του μητρώο υπήρχαν κάποια αδικήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά, βία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Εξάλλου η καναδική αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε ότι ο Μπιμπό επιθυμούσε να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά ενημερώθηκε σχετικά μόλις χθες Τετάρτη από τη μητέρα του.

Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μπιμπό είχε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν, ενώ πρόσθεσε ότι e-mail του 32χρονου βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο ενός προσώπου που έχει κατηγορηθεί για έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Ο Μπιμπό δεν είναι ανάμεσα στους 93 Καναδούς υψηλής επικινδυνότητας που έχουν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρόλα αυτά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε συλλήψεις προς το παρόν, αν και, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, προχωρά στην επανεξέταση όλων προκειμένου να εντοπίσει όσους αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή.

Η αστυνομία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Καναδά. Παρόλα αυτά οι αρχές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση για να διασφαλίσουν ότι οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα είναι ασφαλείς.

Το θύμα, Νέιθαν Σιρίλο

Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα φρουρεί τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ επί 24ώρου βάσεων όπου κι αν βρίσκεται.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε