Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η Γαλλική Δεξιά καλεί τον Σαρκοζί να την σώσει

Η Γαλλική Δεξιά καλεί τον Σαρκοζί να την σώσει

O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να παρέμβει για να σώσει από την κατάρρευση το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) αφού η δική του προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, κατέληξε σε αποτυχία.

“Είναι η σειρά του τώρα”, δήλωσε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL μια ημέρα αφότου απέτυχε να καταφέρει τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, οι οποίοι υποστηρίζουν αμφότεροι πως κέρδισαν τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Νοεμβρίου, να δεχθούν τους όρους του για μια μεσολάβηση.

“Φαίνεται ξεκάθαρο ότι (ο Σαρκοζί) είναι ο μοναδικός σήμερα που έχει αρκετό κύρος για να προτείνει μια διέξοδο, την οποία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δω”, δήλωσε ο Ζιπέ. Ο Φιγιόν έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της νίκης του Κοπέ με πολύ μικρή διαφορά και η διένεξη απειλεί με διάλυση ένα κόμμα που η αποστολή του ήταν, όταν ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία, να ενώσει τις παρατάξεις του κέντρου και της δεξιάς, τις οποίες εκφράζουν οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ζιπέ εγκατέλειψε την προσπάθεια χθες, έπειτα από μια συνάντηση 35 λεπτών με τον Φιγιόν και τον Κοπέ. Ο Ζιπέ δήλωσε πως οι όροι που πρότεινε για μια μεσολάβηση “δεν έγιναν δεκτοί” και πως ως εκ τούτου η αποστολή του τελείωσε.

Η ανακοίνωσή του αύξησε τους φόβους ότι το κόμμα, το οποίο είχε τελευταίο αρχηγό τον Σαρκοζί, ετοιμάζεται να διχαστεί σε μια δεξιά πτέρυγα με επικεφαλής τον Κοπέ, σύμμαχο του πρώην προέδρου, και μια κεντροδεξιά παράταξη γύρω από τον Φιγιόν, τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος πιστεύεται ότι εξετάζει τον ενδεχόμενο να επιστρέψει για τις προεδρικές εκλογές του 2017, παρόλο που δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική όταν έχασε την εξουσία το Μάιο, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Φιγιόν σήμερα, μετά την επιστροφή του από ένα συνέδριο στην Κίνα, για να γευματίσουν και να συζητήσουν την κρίση.

Ο Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη “για να εξακριβωθεί η αλήθεια των αποτελεσμάτων”. Δικαστικοί κλητήρες εστάλησαν στην έδρα του κόμματος για να ελέγξουν τις ψήφους, δήλωσε.

Ο Κοπέ δήλωσε πως είναι ο νόμιμος ηγέτης του UMP αφού ανακηρύχθηκε νικητής της ψηφοφορίας από την εσωτερική εκλογική επιτροπή του κόμματος.

Όμως η επιτροπή αργότερα παραδέχθηκε πως είχε παραλείψει να καταμετρήσει μερικές από τις ψήφους του εξωτερικού που “ενδεχομένως” να είχαν αναδείξει νικητή τον Φιγιόν. Αμφότερες οι πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για εκλογική νοθεία.

Ο Ζιπέ, συνιδρυτής του UMP πρότεινε να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου σώματος που θα επέβλεπε το έργο της επιτροπής εφέσεων του κόμματος και θα ανακοίνωνε ένα οριστικό αποτέλεσμα.

Ο Κοπέ αρνήθηκε λέγοντας πως μόνον η επιτροπή εφέσεων του κόμματος, επικεφαλής της οποίας είναι ένας υποστηρικτής του, είναι αρμόδια να αποφανθεί για τη διένεξη.

Η μάχη θεωρείται πως αυξάνει τις πιθανότητες του Σαρκοζί να επιστρέψει στην πολιτική.

Συνεργάτες του είπαν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης πως παρακολουθεί τις εξελίξεις “από πολύ κοντά” και έχει μιλήσει τηλεφωνικά με όλα τα μέρη.
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αυξάνονται οι εκκλήσεις για νέες εκλογές. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ δημοσιοποίησε προς υπογραφή στο Ίντερνετ αίτημα με τίτλο “Θέλω να ψηφίσω ξανά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο νεος Σαρκοζί – Ποιός είναι ο Φρανσουά Κοπέ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε